Hopp til innhold

– Samarbeider med medier om hackede Murdoch-eposter

Hacker- og aktivistgruppen LulzSec påstår å ha stjålet tusenvis av e-poster fra datasystemene til Murdoch-avisa The Sun. Gruppen endret avisas nettsider, og truer nå med å slippe e-postene på nettet i samarbeid med andre medier.

LulzSec om e-poster og The Sun hacket (montasje)

Først endret dataaktivistene forsiden til The Suns nettsider, deretter melder de at de samarbeider med konkurrenter om å offentliggjøre e-poster fra det skandalepregede mediekonsernet.

Foto: faksimiler thesun.co.uk og @LulzSec på Twitter

Natt til tirsdag angrep dataaktivister og hackere nettsidene og datasystemene til den britiske avisa The Sun, en søsteravis til omstridte og nå nedlagte News of the World.

Begge avisene er eid av Rupert Murdoch og hans internasjonale mediekonsern News Corporation.

Forsiden til The Suns nettsider ble manipulert til å vise henvisning en artikkel om at Murdoch var død, og lesere som prøvde å lese artikkelen ble sendt videre til twitter-strømmen til hackergruppen Lulz Security.

Les også: Hackere la ut falsk artikkel om Murdochs død i The Sun

Lulz Security er kjent for å sympatisere med Wikileaks og deres støttespillere i aktivistnettverket Anonymous. De er også kjent for å ha angrepet datasystemer knyttet til både Sony, CIA og Nato.

Nå påstår aktivistene i gruppen at de sitter på store mengder e-postmeldinger fra datasystemene til The Sun og moderselskapet News International.

– Vi vil slippe e-postene. Auda.

News International er i hardt vær etter avsløringer av journalisters systematiske innbrudd i telefonsvarere og bestikkelser av politifolk.

Det er spesielt søsteravisa News of the World som er knyttet til lovbruddene, og overgrep mot både kjendiser, kongelige og vanlige ofre i kriminalsaker.

Men også moderselskapet med sin øverste sjef Rebekah Brooks, og Murdoch-arving James Murdoch er dratt inn i saken politietterforskning i både Storbritannia og USA og parlamentshøringer.

Les alt om: Avlyttingsskandalen i britisk media

Nå påstår hackergruppen å sitte på store mengder e-poster, og at de er villige til å lekke dem på nettet. Torsdag meldte sentrale aktører i gruppen at de forventer mediebråk ved en eventuell offentliggjøring.

– Vi kommer snart til å slippe noe vi fant på The Sun sin e-postserver. Auda. Klar for mediestormen, spurte en av aktivistene retorisk på sin twitter-konto i går.

Et slikt slipp av e-poster fra datasystemene kan kaste nytt lys over hva sjefene i mediekonsernet har visst om de ulovlige metodene som journalister og redaktører knyttes til.

Både Rebekah Brooks og Murdoch-familien har påstått at de ikke kjente til omfanget og detaljene i de ulovlige metodene til journalistene i konsernet.

Rykter på nettet tilsier derimot at e-postmaterialet skal inneholde data fra en av e-postkontoene til Brooks som ledet alle de britiske Murdoch-avisene. Noe som dermed kan si noe om hva hun har visst og ikke visst.

– E-postene kan kaste lys på om høytstående ledere i News Corporation faktisk ikke hadde noen som helst kjennskap til telefonsvarerinnbruddene, som de selv hevder, sier datasikkerhetsekspert Josh Shaul i Application Security til den amerikanske avisa USA Today.

– Samarbeider med medier om e-postslipp

Selv om de første løftene om at hackergruppen LulzSec skulle offentligegjøre Murdoch-selskapets e-poster kom allerede på tirsdag, har det til nå ikke kommet noen lekkasjer.

Rebekah Brooks

Rebekah Brooks har stått hardnakket på at hun ikke visste noe om avlyttingen som ble gjennomført i telefonsvarersystemer.

Foto: Scanpix

Senere meldinger på nettet tyder på at aktivistene er usikre på om de vil slippe alle e-postene fritt på nettet i frykt for å ødelegge den rettslige prosessen mot Murdoch og avisene som nå er under politietterforskning.

– Vi tror faktisk at vi ikke kommer til å slippe e-postene fra The Sun. Rett og slett fordi et slikt slipp kan ødelegge for rettsforfølgingen, skrev en annen aktivist knyttet til gruppen på twitter senere på dagen i går.

Hva som skjer med e-postene er dermed noe usikkert. At aktivistene sitter på e-postmaterialet er heller hverken bevist eller bekreftet fra mediekonsernet.

Hvis e-postmaterialet som beskrives som tusenvis av meldinger som i datamengder utgjør rundt 4GB slippes vil det nok likevel skape nye bølger i News of the World-skandalen.

Hacker-gruppen Lulz Security har i alle fall ikke slått helt fra seg å utnytte materialet de påstår å ha stjålet fra en av e-postserverne til The Sun. I går meldte gruppen på sin twitter-konto at de nå samarbeider med andre medier.

– Vi samarbeider nå med bestemte mediehus som har fått eksklusiv tilgang til noen av e-postene knyttet til News of the World, meldte gruppen.

SISTE NYTT

Siste nytt