Lukten fra fettberg i Londons kloakk «sitter fast i dagevis»

Arbeiderne, som skulle vært ferdig med å bryte opp fettberget i september, har bare kommet halvveis med jobben. Det skyldes at deler av det enorme fettberget har stivnet opp fullstendig.

Fettberg

ENORMT FETTBERG: Det enorme fettberget består av olje, matfett, bleier, våtservietter og bomull.

Foto: Frank Augstein / AP

I september ble et enormt fettberg oppdaget i et gammelt kloakkrør fra Victoria-tiden i området ved Whitechapel i London.

Den 250 meter lange monsterklumpen består av våtservietter, bleier, bomull, fett og olje som til sammen er anslått å veie 130 tonn. Det tilsvarer en lengde på mer enn to fotballbaner, og vekten av 11 klassiske London-busser.

Fettberget blokkerer kloakkrøret fullstendig, og er trolig den største proppen som er blitt oppdaget i London noensinne.

One of the biggest "fatbergs" ever seen in Britain, a ball of fat as long as three soccer pitches, is seen after it was found blocking a Victorian-era, east London sewer, in an image handed out by Thames Water

STØRSTE FETTBERGET: Fettberget blokkerer kloakkrøret fullstendig, og er trolig den største proppen som er blitt oppdaget i London noensinne.

Foto: Handout / Reuters

Flere arbeidere har jobbet i flere uker med å fjerne det, men deler av det enorme fettberget har stivnet og blitt hardt som stein. Det gjør jobben til arbeiderne vanskelig.

– Det gjør at jobben går mye saktere enn hva vi hadde forventet og håpet på, sier Stuart White fra vannselskapet Thames Water, ifølge Sveriges Radio.

Vannselskapet, som jobber med å bryte ned fettberget, kvitter seg med omtrent ett tonn av berget per dag.

– Forferdelig vond lukt

Tracey Warne er en av åtte arbeiderne som har fått den delikate jobben med å fjerne fettberget. Hun beskriver jobben som fryktelig.

– Lukten er forferdelig og sitter igjen i nesen flere dager etter.

Tunnelen hvor fettberget befinner seg 120 centimeter høy og 70 centimeter bred. Ettersom fettberget har stivnet og er hardt, må arbeiderne løsne fettet for hånd, før det kan suges ut av rørene og opp i tankbiler som tar dem med til en gjenvinningsstasjon.

Jobben med å kvitte seg med fettberget koster ifølge Metro 10 millioner norske kroner per måned.

Fettberg

LUKTER FORFERDELIG: Arbeiderne må løsne fettet for hånd, før det kan suges ut av rørene og opp i tankbiler som tar dem med til en gjenvinningsstasjon. – Lukten er forferdelig og sitter igjen i nesen flere dager etter, sier en av arbeiderne.

Foto: Frank Augstein / AP

SISTE NYTT

Siste nytt