Lukasjenko ber hæren slå ned revolusjonsforsøk

Den hviterussiske lederen Aleksandr Lukasjenko ber hæren ta i bruk de strengeste tiltakene for å slå ned forsøket på å kaste regimet i landet.

Den hviterussiske lederen Aleksandr Lukasjenko ber hæren ta i bruk strenge midler for å slå ned opprøret i landet

Den hviterussiske lederen Aleksandr Lukasjenko ber hæren ta i bruk strenge midler for å slå ned opprøret i landet.

Foto: Andrei Stasevich / AP

Hviterussland har vært preget av omfattende uro etter at de offisielle resultatene fra presidentvalget 9. august ga Lukasjenko en suveren seier.

Etter uker med demonstrasjoner ber han lørdag hæren ta strenge midler i bruk.

– Det er klart at den interne politiske situasjonen i landet blir hisset opp med en plan om en revolusjon. Militæret må ta i bruk de strengeste midlene for å beskytte integriteten til landet vårt, sier Lukasjenko, ifølge det statlige nyhetsbyrået BelTA.

Planlegger militærøvelse

Det har vært daglige demonstrasjoner siden presidentvalget. Flere land har varslet at de ikke anerkjenner valget og har bedt hviterussiske myndigheter unngå vold mot demonstrantene.

Lukasjenko besøkte lørdag en militærbase i Grodno, nær grensa til Polen. Der avviste han demonstrantenes krav, og slo fast at de er støttet av utenlandske interesser.

Det er planlagt en større militærøvelse i Grodno-regionen neste uke.

Opposisjons-tilhengere demonstrerer i hovedstaden Minsk. Fredag, 21. august.

Opposisjonstilhengere demonstrerer i hovedstaden Minsk, 21. august.

Foto: Sergei Grits / AP

– Vil aldri akseptere Lukasjenko

Opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja, som har gått i eksil i Litauen for sin egen sikkerhets skyld, sa fredag at hviterusserne aldri vil akseptere Lukasjenko.

– Det bør være klart for presidenten at det er behov for endring. Jeg håper den sunne fornuften vinner fram, at folket blir hørt, og at det blir holdt et nytt valg, sa Tikhanovskaja på sin første pressekonferanse siden hun rømte hjemlandet.

Hun ba streikende fabrikkarbeidere samarbeide med koordineringsrådet hun har opprettet for å lede de prodemokratiske demonstrasjonene. Dette rådet er under etterforskning av hviterussisk politi.

Berit Lindeman, seniorrådgiver i Den norske Helsingforskomité.

Berit Lindeman ved Den norske Helsingforskomité er bekymret for situasjonen i Hviterussland.

– Farlig fase

Berit Lindeman, seniorrådgiver ved Den norske Helsingforskomité, sier situasjonen i Hviterussland er på vei inn i en farlig fase.

– Vi vet ikke hva som kan skje. Det kan være Lukasjenko som ber sine egne soldater og sikkerhetsstyrker om å gripe inn. Det kan komme en inngripen utenfra, fra Russland. Alle er engstelige for hvordan dette skal gå, sier Lindeman.

Opposisjonen villige til forhandlinger

Lindeman påpeker at opposisjonen ønsker forhandlinger, men sier at Lukasjenko allerede har vist hvor langt han er villig til å gå.

– Vi håper at det kan komme en annen løsning, at Lukasjenko skal inngå i forhandlinger. Opposisjonen ønsker det, og har opprettet er koordinerende råd. Men allerede nå er kontoret deres omringet av politiets sikkerhetsstyrker, og et par av medlemmene deres er innkalt til avhør. Lukasjenko prøver å få en slutt på dette rådet, sier Lindeman.

– Alle venter i spenning, Lukasjenko viste i forrige uke at han er villig til å gå veldig langt. Han har vært hard i språket de siste par dagene, sier hun.

SISTE NYTT

Siste nytt

Fortsatt stor fare for regjeringskrise i Sverige

Sveriges statsminister Stefan Löfven sier det nå skal forhandles om prisfastsetning på nye utleieleiligheter. Ikke nok, sier Vänsterpartiets leder, som sier partiet kommer til å stemme mot regjeringen i Riksdagen mandag.