NRK Meny
Normal

Kraftig luftforurensning i flere byer i Storbritannia

LONDON (NRK): Folk med luftveis- og hjerteproblemer blir bedt om å holde seg inn i søndre deler av England og Wales i dag. Årsaken er sandstøv som har blåst innover landet fra Sahara, kombinert med høye utslipp fra biler.

London er plaget med mye forrurensing

Store deler av London var i dag dekket av smog og sand fra Sahara.

Foto: Andrew Parsons / Zuma Press

Selv om det er ventet temperaturer over 20 grader i London i dag, er det ikke dagen for utendørsaktiviteter. Den forurensede luften svir i både øyne og hals, og en dis har pakket inn byen. En dis, kombinert av luftforurensing og sandstøv, båret helt hit fra Saharas ørken.

Siden tidlig i morges har regjeringen advart folk om svært høy luftforurensing.

Toppmålinger ble nådd allerede i på miljøvernmyndighetens skala, hvor 10 er høyeste utslag, og tilsvarende utslag er ventet flere steder i dag.

Verst er kystområdene i sør, men hele Sør-England må forberede seg på forurensingsnivåer på minst 8 og 9 gjennom dagen.

Unngå fysisk trening

Det er særlig barn og voksne med luftveisproblemer eller hjerteproblemer som advares, og blir bedt om å være svært varsomme med fysisk aktivitet utendørs.

Folk med astma må regne med å bruke inhalatorene sine mer enn tidligere, og også eldre mennesker blir bedt om å redusere utendørsaktiviteter.

Også vanlig friske mennesker som merker såre øyne eller hals blir bedt om å være forsiktige på grunn av det langreiste sandstøvet.

Ørkenstøv fra Sahara

– Vi ser normalt dette et par ganger i året, når store sandstormer i Sahara kombineres med vind sørfra som drar med seg støvet hit, sier Paul Hutcheon ved det britiske meteorologiske instituttet til The Guardian.

Det er ikke uvanlig at ørkenstøv reiser langt, men kombinert med den øvrige forurensingen gjør nivåene uvanlig høye.

London regnes som en av Europas verst forurensede byer som følge av særlig biltrafikk, og også industri, men nå er forholdene verre en på lenge.

– Årsaken til det høye luftforurensningsnivået er en kombinasjon av lokale utslipp, vind, forurensing fra kontinentet og støv som blåses hit fra Sahara, sier en talskvinne fra det britiske miljø- og klimadepartementet.

Press på myndighetene

Sandstøvet som nå blåser inn over Storbritannia, viser at britene har svært små marginer å gå på når det gjelder luftforurensing, noe som legger økt press på myndighetene til å få ned utslippene, særlig fra biltrafikken.

Det er i dag ekstra avgifter i London sentrum for å kjøre bil med høyere utslipp, men selv om antall biler har gått ned, er det fortsatt mye forurensning. Den høye forurensingen vil vedvare ut uken, men vil gå noe ned fra fredag.

EU har allerede varslet søksmål mot Storbritannia fordi landet ikke har klart å få ned utslippene av nitrogen dioksid (NO2), til tross for advarsler gjennom 15 år.

Nord-England, Skottland og Nord-Irland, sammen med nabolandet Irland slipper unna særlig økt luftforurensing, mens deler av England og Wales må forholde seg til smog i enda noen dager.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt