NRK Meny
Normal

Luftangrep på Gazastripen

Israel har bombet hjemmet til en Hamas-politiker i Gaza by i kveld. Minst åtte personer er drept og 12 er såret.

Angrep i Gaza by

En såret mann bæres inn på et sykshus etter angrepet i Gaza by.

Foto: MAHMUD HAMS / AFP

Det israelske luftforsvaret bekrefter overfor Reuters at det er iverksatt et luftangrep nord på Gazastripen, men kommenterte ikke dette ytterligere.

En talsperson i Hamas sier at Khalil al-Hayya, som var målet for det israelske angrepet, ikke var hjemme, og er derfor uskadd.

 

Står bak angrep mot Israel

De fleste av de drepte og skadde er al-Hayyas familiemedlemmer som

 

Flyangrep på Gaza

En israelsk politibetjent står vakt ved en israelsk restaurant som ble angrepet av 'Qassam'-raketter tidliger i dag.

Foto: MENAHEM KAHANA / AFP

oppholdt seg i huset da angrepet kom.

Den israelske hærs radio melder at al-Hayya er et ledende medlem av Hamas' væpnede fløy, som produserer og skyter "Qassam"-raketter mot Israel.

Al-Hayya er medlem av den palestinske nasjonalforsamlingen og en høytstående Hamas-leder i Gazastripen.

Angrepet skjedde like etter at statsminister Ehud Olmert hadde godkjent en opptrapping av militære angrep mot palestinske væpnede grupper.

Olmert mener at disse gruppene har stått bak rakettangrep mot flere israelske byer. Minst 14 raketter ble skutt ut fra Gazastripen søndag, opplyste den israelske hæren.

Kan styrke samholdet

Tidligere på dagen ble tre Hamas-aktivister drept da en bil i Gaza by eksploderte i en ildkule, etter at den var blitt beskutt av israelske kampfly.

Rundt 30 palestinere har mistet livet i løpet av seks dager med slike flyangrep. Men angrepene ser ut til å styrke det palestinske samholdet.

Våpenhvilen mellom den palestinske presidenten Mahmoud Abbas' organisasjon Fatah og statsminister Ismail Haniyehs Hamas i Gazastripen så ut til å holde søndag. I løpet av en drøy uke er minst 49 palestinere drept i kamper mellom de to rivaliserende gruppene.

Felles front

Søndag kveld erklærte de to gruppene formelt at kampene dem imellom var over. Talsmenn for begge parter sa at det var de israelske luftangrepene som hadde fått dem til å slutte fred, for å kunne danne felles front mot den ytre fienden.

Hamas har anklaget Israel for å angripe dens folk i et forsøk på å hjelpe Fatah i den palestinske maktkampen. De to gruppene dannet koalisjonsregjering i mars i år, og lørdag inngikk deres ledere en ny avtale om våpenhvile, etter mekling i Egypts konsulat i Gaza by.

Fire tidligere våpenhviler den siste uka er blitt brutt nesten like raskt som de ble inngått. Men Hamas-talsmann Fawzi Barhoum sier til nyhetsbyrået AP at han tror den nye vil holde, fordi de stadige israelske luftangrepene vil styrke samholdet mellom palestinerne.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt