Hopp til innhold

Lozina flykter fra IS: – De tok niesene mine

PESH KHABOUR, IRAK (NRK) Lozina Khalaf har flyktet ned fra Sinjar-fjellet i frykt for islamistgruppen IS som tok niesene hennes. – Jeg håper å se dem igjen en gang, sier hun.

Lozina Khalaf i Pesh Khabor har flyktet fra Sinjar

Lozina Khalaf er i Pesh Khabor på vei over elven Tigris. Hun har flyktet fra Sinjar, men hun vet ikke hvor flere av slektningene hennes er.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen

Lozina Khalaf er en av titusenvis som har flyktet ned fra Sinjar-fjellet. NRK treffer henne i Pesh Khabour på vei over elven Tigris som er ruten til trygghet for mange av jesidiene på flukt.

– Først kom granatangrepene. Og så maskingeværene. Vi var omringet av arabere. Klokken seks om morgenen flyktet vi. Det var veldig tøft. Vi døde nesten av sult, forteller hun til NRK.

– De tok kvinner

For mange har prøvelsene på fjellet vært harde. De som har overlevd har alle grusomme fortellinger om det som hendte da de måtte flykte fra islamistgruppen IS. Og kanskje mest av alt har det gått utover kvinnene.

– De tok slektningene våre, men vi reddet vår familie. De tok mange slektninger og mange andre familier. De tok kvinner.

– Min søster mistet sønnen og mannen sin i en eksplosjon. De tok tre av hennes døtre, sier Lozina.

Hun vet ikke hvor det har blitt av niesene. De har mistet all kontakt. Mange familier har liknende fortellinger, og det fryktes at kvinnene selges eller misbrukes av dem som tok dem til fange.

Seksuell vold og tabuene som følger med er et dødelig våpen. En kvinne skal ha begått selvmord på fjellet på grunn av voldtekt, ifølge kurdisk tv.

Flyktninger i Pesh Khabour

Flyktninger i Pesh Khabour forteller om grusomheter i Sinjar.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

– De kappet hodene av

Sjokket for de fordrevne jesidiene er ekstra stort fordi mange av deres arabiske naboer deltok i plyndringen.

– De angrep oss og hjalp IS alle sammen. De tok våre jenter og koner og drepte våre barn og kappet hodene av mennene, forteller Hassan Ado som har flyktet fra Sinjar.

Sårene etter seksuell vold kan ta generasjoner å lege. Ønsket om hevn er sterkt. Lozina ønsker mest av alt å se sine nieser igjen.

– Jeg håper å se dem igjen, sier hun.

Hun vet ikke hvor ferden går videre, er hun heldig kommer hun til en flyktningleir, men grusomhetene fra Sinjar kan hun aldri legge bak seg.

Hassan Ado er på flukt fra Sinjar. Han forteller at menn ble kuttet hodene av og barn ble drept.

De drepte våre barn og kappet hodene av mennene, forteller Hassan Ado som har flyktet fra Sinjar.

– Drepte 100 menn

Ifølge øyenvitner ble 100 menn fra jesidi-minoriteten drept under gårsdagens angrep i landsbyen Kojo, like utenfor Sinjar i Nord-Irak.

Ekstremister fra Den islamske stat (IS) stormet landsbyen og befalte at alle jesidiske menn der måtte konvertere.

De første meldingene gikk ut på at det var 80 menn som var drept, men ifølge øyenvitner var det flere, om lag 100.

Samtidig ble alle kvinner og barn som befant seg i landsbyen, bortført. Hva som har skjedd med dem eller hvor de holdes, er ikke kjent.

Elven Tigris

Å krysse elven Tigris kan være veien til trygghet for mange jesidier.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK