NRK Meny
Normal

Pengeregn over Kosovo

Europas nyeste stat, Kosovo, ble i dag lovet nesten 10 milliarder kroner til gjenoppbygging og gjenreising av økonomien på giverlandsmøtet i Brussel.

Giverlandskonferanse for Kosovo
Foto: Thierry Charlier / AP

EU-kommisjonens representant Pierre Morel presenterte det sammenlagte beløpet som EU, USA og andre møtedeltakere lovet i alt. Han betegnet møtet som en stor suksess.

Norge deltok også på møtet i Brussel, og lovet å videreføre støtten på 130 millioner kroner i året. Pengene går hovedsakelig til utdanningssektoren.

På vei inn

- Kosovo har begynt på sin vei inn i EU og NATO, sa statsminister Hashin Thaci.

- Kosovo er en suksesshistorie for oss og det internasjonale samfunnet, forsikret statsminister Thaci under åpningen av møtet. Han lovet at regjeringen skal bygge opp en multi-etnisk rettsstat med godt styresett, og bekjempe kriminalitet og korrupsjon.

Og ikke minst haster det med å få ned arbeidsledigheten, som er blant de høyeste i Europa. Over 40 prosent av innbyggerne er uten jobb.

Deretter ba han om 1,4 milliarder euro. Og det fikk han nesten – beløpet som ble lovet, tilsvarer 1,2 milliarder euro. Det skal gis i løpet av de neste tre og et halvt årene.

Engasjert EU

Pengene skal gå til oppbygging av infrastruktur i landet – til energi, transport, utdanningssystem og institusjonsbygging, sa EU-kommissær for utvidelse, Olli Rehn, på pressekonferansen.

- At det var Rehn som ledet giverlandsmøtet, viser med all tydelighet at EU ser Kosovo som et framtidig medlem, sier NRKs korrespondent i Brussel, Jarle Roheim Håkonsen.

Hashim Thaci

Statsminister Hashim Thaci ba om 1,4 milliarder euro, og fikk 1,2.

Foto: DOMINIQUE FAGET / AFP

En god del av pengene må Kosovo bruke til å betale ned sin del av gjelden fra det gamle Jugoslavia. Kosovo søker også medlemskap i Verdensbanken og IMF, det internasjonale pengefondet.

Fortsatt er det en spent situasjon mellom serbere og kosovarer (Kosovo-albanere) i landet. Derfor understreket også Rehn i Brussel i dag at regjeringen i Kosovo har ansvaret for alle landets innbyggere, uavhengig av etnisitet.

Forsinket

EUs arbeid med å bistå Kosovo er forsinket, bl.a. fordi Serbia gjør alt det kan for å bremse Kosovos uavhengighet.

EUs bistand og forsøk på gjenoppbygging går derfor mye langsommere enn planlagt. Serbia er fortsatt sterkt imot Kosovos erklærte selvstendighet, og ser landet som en serbisk provins.

Serbias allierte, Russland, har hittil stanset alle forsøk på å få det internasjonale samfunnets velsignelse i FN.

Likevel er Kosovo i dag anerkjent av 43 land, de fleste av dem i Vesten. Landet erklærte seg uavhengig av Serbia i februar i år.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt