Lover hellig krig verden over

Leder av Den islamske staten (IS) Abu Bakr al-Baghdadi lover «en vulkan av hellig krig verden over». Det har vært usikkert om IS-lederen virkelig ble drept i ett av USAs bombeattentat, men i dag ble en lydfil med en tale publisert på internett.

Abu Bakr al-Baghdadi

Den siste tiden har det vært usikkert om Abu Bakr al-Baghdadi har vært død eller levende.

Foto: - / Afp

Opptaket ble lagt ut på en nettside tilhørende en hellig krig-gruppe i dag, torsdag, skriver nyhetsbyrået Reuters, men deres eksperter kan foreløpig ikke slå fast at stemmen virkelig tilhører Baghdadi selv eller om opptaket er nytt.

Drept eller ikke drept

Siden søndag har det vært spekulert i om mannen som har utropt seg til leder for Den islamske staten (IS) ble drept i et flyangrep mot en bilkolonne utenfor den irakiske byen Mosul. Angrepet fant sted sent fredag kveld.

Ryktene gikk om at Bagdad var såret, og at han ble brakt til Syria, hvor IS kontrollerer store områder.

Verken amerikanske eller britiske etterretningskilder har kunnet bekrefte om den selvutnevnte IS-lederen var med i en av de ti bilene i kolonnen som ble angrepet. Også den irakiske etterretningen har forsøkt via sine kilder å få klarhet i saken.

I dag ble det altså publisert en 17 minutter lang lydfil på en nettside tilhørende en jihadist-gruppe.

Taleren, som hevdes å være Baghdadi, nevner ikke fredagens angrep mot IS sitt lederskap, men det skal være andre referanser til hendelser som har skjedd den siste uken.

Blant annet nevnes det at USA vil sende nye 1500 soldater til Irak. Utvidelsen ble kunngjort 7. november, samme dag som bilkonnen utenfor Mosul ble angrepet.

Maner til krig

Taleren sier at «verden nå kan vente seg en vulkan av hellig krig».

– Den islamske statens soldater, la det bryte ut vulkaner med hellig krig overalt. Lys opp jorden med ild mot alle diktatorer, sies det på lydopptaket.

Taleren hevder videre at kalifatet, som Baghdadi har erklært opprettet, skal utvides til Saudi-Arabia, Jemen, Egypt, Libya og Algerie – i tillegg til Irak og Syria.

IS-tilhengere i disse landene skal ha sverget troskap til Den islamske staten, ifølge det som sies. Også i land som Pakistan, Afghanistan og Libanon har grupper erklært sin lojalitet, men disse landene ble ikke nevnt.

Både Saudi-Arabia og Egypt har stilt seg bak den amerikanskledede militæraksjonen mot IS. Saudi-Arabias kong Abdullah har lovet at han vil med alle midler beskytte landet mot IS, som han betegner som en terrororganisasjon.

Store militære og sikkerhetsstyrker er plassert ut ved landets grense, for å hindre IS-soldater å ta seg inn i landet.

Taleren er ikke nådig mot den sunnimuslimske stormakten.

– Saudi Arabias herskere er hodet på slangen (....), så trekk ditt sverd og skill det fra livet, fordi det bør ikke finnes beskyttelse for Saloul, heter det.

Saloul er en nedsettende betegnelse på den regjerende kongefamilien i landet.

Taleren oppfordrer deretter tilhengere til å angripe kongefamilien, samt sjiamuslimer i landet.

Opprørere i Sinai i Egypt hylles for sine handlinger, mens tilhengere i Libya, Algerie og Marokko oppfordres til å forsøke å forhindre at sekulære grupper får styre landet. Mens en sjiamuslimsk opprørsgruppe i Jemen som tvang den sunnimuslimske regjeringen til å gå av tidligere i høst, blir oppfordret angrepet. De beskrives både som vantro og frafalne.

– Kjemp mot dem og vinn mot dem, er ordren.

Aksjonen en fiasko

Baghdadi, hvis det er han som taler, sier videre at den amerikanske aksjonen mot IS er i ferd med å mislykkes, og han hevder at IS vil tvinge USA og dets allierte til å sende inn bakkestyrker.

– Til tross for at korstoget er det mest voldsomme og hardeste av alle, er det den største fiaskoen. Vi ser at USA og dets allierte snubler i frykt, svakhet, impotens og mislykkethet, hevdes det.

Trenger 80.000 soldater

Den amerikanske forsvarssjefen Martin Dempsey sa under en høring i den amerikanske Kongressen i dag at at Irak vil trenge 80.000 godt trente soldater for at landet skal klare å gjenerobre områdene som nå er under kontroll av IS.

Den nye amerikanske styrken som er planlagt sendt skal brukes til å skolere de irakiske soldatene.

SISTE NYTT

Siste nytt