Indias president lover å slå hardt ned på voldtekt

Indias president Pranab Mukherjee sier til NRK at India vil rydde opp, etter de mange voldtektssakene som har rystet en hel verden.

Indias president Pranab Mukherjee sier til NRK at India vil rydde opp, etter de mange voldtektssakene som har rystet en hel verden.

Indias president Pranab Mukherjee er på det første indiske statsbesøket til Norge.

En av flere voldtektssaker som fikk internasjonal oppmerksomhet det siste året, skjedde i mai i år. To kusiner i tenårene ble gruppevoldtatt av flere menn, før de ble hengt opp i et tre. Obduksjonsrapporten av de unge jentene viste at de trolig fortsatt var i live da de ble hengt opp.

Eldrid Mageli, som har forsket på moderne indisk sosial – og politisk historie har tidligere sagt til NRK at de undertrykte jentene som blir utsatt for voldtekt i India er landets største problem.

Denne uken er Indias president Pranab Mukherjee på det som er det første statsbesøket i Norge. Med seg har han sin datter, Sharmistha Mukherjee. I et intervju med NRK sier president Mukherjee at han ser alvorlig på de rystende voldtektssakene.

– Det er svært uheldig, og vi fordømmer det. Alle fordømmer det. Men det er ikke India. Det er en form for avvik. Det er perversjon, sier Mukherjee.

– Vår historie gir like rettigheter

Den indiske presidenten sier at han mener Indias historie gir like rettigheter for kvinner. Han viser blant annet til at India innførte allmenn kvinnelig stemmerett i 1949.

– Kvinner fikk stemmerett i mange velutviklede demokratier og i Nord-Amerika mye senere enn i India. India tok det med fra dag én, da vi oppdaterte vår grunnlov, sier Mukherjee.

– India tror på kvinners rettigheter. Vi har vår sivilisasjon, og vår grunnlov. Vår historie gir like muligheter til kvinner.

I intervjuet med NRK gjentar den indiske presidenten flere ganger at India skal håndtere problemet med voldtekt mot kvinner. Mukherjee peker blant annet på at straffene mot overgrep for kvinner har blitt skjerpet den siste tiden.

India reviderte landets lover om seksualforbrytelser etter at en student ble gjengvoldtatt på en buss i New Delhi desember 2012. Likevel har nye voldtektssaker fortsatt å ryste landet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

India Deadly Gang Rape

Denne bildet fra mai 2014 viser stedet der to tenåringssøstre ble hengt opp etter å ha blitt voldtatt. Hendelsen skjedde ved Katra-landsbyen i Uttar Pradesh-delstaten, i det nordlige India.

Foto: Uncredited / Ap

– Oppmerksomhet viktigst

Mukherjee hevder at det var bred enighet i India at straffene for voldtekt måtte skjerpes.

– Vi har skjerpet straffene, og alle temaer relatert til dette blir tatt hånd om. Det gjelder politiets håndhevelse, å styrke det juridiske rammeverket, men enda viktigere er det å skape oppmerksomhet rundt dette i samfunnet.

I flere av de mest profilerte voldtektssakene i India har politiet blitt kritisert for slett arbeid. India-forsker Eldrid Mageli har overfor NRK påpekt at det særlige er jenter fra lavere kaster som nærmest er rettsløse.

– Noen menn som tilhører høyere kaster, ser på dem som rettsløse individer som de kan gjøre nærmest hva de vil med. Disse kvinnene har veldig få rettigheter i praksis, sier Mageli til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet.

India-voldtekt-demonstrasjon

Voldtektene i India har satt sinnene i kok i det enorme landet. Her under en demonstrasjon New Delhi i mai i år.

Foto: Manish Swarup / Ap

Første noensinne

Fredag ble det klart at indiske Kailash Satyarthi og pakistanske Malala Yousafzai deler Nobels fredspris for 2014. Til NRK sier den indiske statsministeren at han er glad for at Malala, som har kjempet for kvinners rettigheter og rett til utdanning, mottok prisen.

– Hun er ung, men hennes tapperhet og overbevisning vitner om en sterk karakter, sier Mukherjee.

I dag innledet Indias president det første indiske statsbesøket til Norge noensinne. Mandag morgen møtte Mukherjee kong Harald i en offisiell mottakelse på Slottsplassen. En invitasjon fra nettopp Kong Harald er grunnen tl at presidenten er i landet.

Senere mandag skal Mukherjee på gallamiddag på Slottet med kongen og dronningen som vertskap.

Artikkelen fortsetter under bildet.

President Mukherjee og datteren møtte kongen

Indias president Pranab Mukherjee og hans datter Sharmistha Mukherjee er på statsbesøk og møter kongefamilien på Slottsplassen mandag formiddag.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Skal møte Solberg

På programmet mandag er også et besøk på Stortinget, der presidenten skal møte stortingspresident Olemic Thommessen (H), samt et besøk på Frammuseet.

Tirsdag skal Mukherjee møte statsminister Erna Solberg (H) og besøke Munch-museet samt delta på et arrangement i Næringslivets Hus om samarbeid innen næringsliv, forskning og utdanning.

Pranab Mukherjee har over fem årtier bak seg som ledende politiker i India og styremedlem blant annet Verdensbanken (World bank), Det internasjonale pengefondet (IMF) og Den asiatiske utviklingsbanken (ADB).

Han har spilt en viktig rolle som konsensusbygger mellom forskjellige grupper i Indias demokratiske system og ble valgt til indisk president i 2012.

SISTE NYTT

Siste nytt