NRK Meny
Normal

Porosjenko lover å slå hardt ned mot opprøret

Ukrainas påtroppende president Petro Porosjenko kaller opprørene som skjøt ned et helikopter i Øst-Ukraina «terrorister» og «banditter». Nå lover de storaksjon i øst.

En prorussisk separatist utenfor Donetsk

En prorussisk separatist ved en veisperring utenfor Donetsk i går. Nå lover Ukrainas president Petro Porosjenko å slå hardt ned på opprøret i øst.

Foto: MAXIM ZMEYEV / Reuters

Porosjenko

Ukrainas påtroppende president Petro Porosjenko vil snakke med Vladimir Putin og slår hardt ned på opprøret i øst.

Foto: DAVID MDZINARISHVILI / Reuters

– Den ukrainske hæren vil åpne en storoffensiv mot opprørene i øst, og vi vil ikke gi oss før «normal»-tilstand er gjeninnført, fortalte Ukrainas forsvarsminister Mykhailo Koval, som understreker at hæren har «fullført oppdraget» med å rydde opp i den sørlige og vestre delen av Donetsk-regionen, samt den nordlige delen av Luhansk.

Den nye og skarpe tonen fra myndighetene i Kiev kommet etter at separatistene skjøt ned kamphelikopteret av typen Mi-8 med en sofistikert russisk bakke-til-luft-rakett i nærheten av Slavjansk, noe som skapte bekymring i USA for at separatistene får forsyninger fra utlandet.

– Vi må gjøre alt vi kan for å sikre at ikke flere ukrainere blir drept av terrorister og banditter. Slike kriminelle handlinger utført av fiendene til det ukrainske folk skal ikke gå ustraffet, sa Porosjenko.

Helikopter skutt ned i Ukraina

Helikopteret som ble skutt ned i går fikk regjeringen til å reagere.

Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap

Fra Russland

En av separatistlederne innrømmet torsdag overraskende at 33 av de 40 opprørerne som ble drept i kamper ved flyplassen i Donetsk denne uka, var russiske borgere fra muslimske regioner som Tsjetsjenia.

Avsløringen setter Russlands president Vladimir Putins påstand om at Russland ikke har noe å gjøre med separatistene, i et underlig lys.

Men den underbygger ukrainernes overbevisning om at separatistene ikke representerer den sanne viljen til gruvearbeiderne og stålarbeiderne som har gjort det østlige Ukraina til landets økonomiske motor.

USAs utenriksminister John Kerry sa torsdag kveld at det er klare tegn på at godt trent russisk personell krysser grensa for å skape uro og delta i kampene.

Oppfordring til Russland

Kerry oppfordret Russland til å ta utgangspunkt i presidentvalget søndag til å bygge vei framover der Ukraina kan bli en bro mellom øst og vest.

Russiske styrker som har vært oppmarsjert langs grensa til Ukraina, har beveget seg bort fra grensa, men faren er ikke over, sa han til TV-kanalen PBS.

Russland på sin side mener ansvaret for situasjonen ligger på vestlig side, og ber vestlige land om å bruke all sin innflytelse for å forhindre en «nasjonal katastrofe» i Ukraina.

«Vesten må legge press på Ukraina, slik at landet unngår en «nasjonal katastrofe», heter det i en kunngjøring fra russisk UD.

Russland oppfordrer samtidig ukrainske myndigheter til å inngå våpenhvile og umiddelbart trekke tilbake de militære styrkene, samt å gå i dialog med representantene for de ulike regionene.

Prorussiske separatister i Vostok i Øst-Ukraina

Flere steder i Øst-Ukraina som her i byen Vostok har prorussiske separatister tatt kontroll over offentlige bygninger.

Foto: VIKTOR DRACHEV / Afp

Gassavtale

Porosjenko har nå behov for å unngå et oppgjør med Russland der Ukraina risikerer å bli avskåret fra gassforsyninger allerede neste uke.

Men regjeringen unngikk etter alt å dømme et øyeblikkelig kutt i gassen da EU kunngjorde nye runder med samtaler mellom EU, Russland og Ukraina om gjelda til Russland i Berlin fredag.

De siste dagene har det vært flere harde sammenstøt mellom regjeringssoldater og prorussiske separatister. 40 separatister ble drept da ukrainske styrker gjenerobret flyplassen i Donetsk.

I regionen Luhansk ble en militærleir angrepet av opprørere, og ifølge den ukrainske frivillige nasjonalgarden var det falne på begge sider.

Til sammen har uroen i de russisktalende regionene Luhansk og Donetsk krevd rundt 200 liv.

Lover å løslate observatører

En separatistleder i Slavjansk lovet torsdag å løslate fire observatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) som de har tatt til fange.

Observatørene, som er fra Danmark, Sveits, Estland og Tyrkia, ble meldt savnet i nærheten av en veisperring utenfor Donetsk mandag.

Et par dager senere ble en gruppe på elleve observatører, blant dem en nordmann, meldt savnet i samme område. OSSE opplyste imidlertid etter kort tid at organisasjonen hadde gjenopprettet kontakten med denne gruppen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt