Lover å kjempe mot korrupsjon og vil skape arbeidsplasser i Øst-Ukraina

I samtaler med Norges utenriksminister Børge Brende fortalte Ukrainas neste president, Petro Porosjenko, hvordan han skal få Ukraina på rett kjøl. Det falt i godt jord også blant russerne.

Petro Porosjenko

Petro Porosjenko fikk rundt 58 prosent av stemmene i gårsdagens presidentvalg.

Foto: SERGEI SUPINSKY / Afp

– Han er en vellykket forretningsmann som også erfaring som både økonomi- og utenriksminister og har, i hvert fall i de samtalene jeg har hatt med ham, en klar agenda i kampen mot korrupsjon og grunnleggende økonomiske reformer, sier Børge Brende til NRK.

For med rundt 54 prosent, når over halvparten av stemmene er talt opp, tyder alt på at Porosjenko blir Ukrainas neste president, men nå starter den virkelige jobben.

Reiser til Donetsk

Porosjenko som har tjent seg søkkrik på salg av søtsaker, lovte at hans første oppgave blir å få slutt på krig og kaos og gjenopprette fred og stabilitet i Ukraina. Det skal han blant annet gjøre ved å legge sin første reise til Øst-Ukraina. Der har væpnede, prorussiske separatister gjort opprør mot sentralmakten i Kiev.

– Det første han vil gjøre er å reise til Donetsk, der skal han komme opp med en plan for å skape arbeidsplasser og nye investeringer, fortsetter Brende.

Der har væpnede, prorussiske separatister gjort opprør mot sentralmakten i Kiev.
Forhandlinger med separatistene er imidlertid ikke aktuelt før de legger ned våpnene sine, understreket Porosjenko ifølge Reuters.

Samtidig lovte han å føre Ukraina på en vei mot vestlig integrasjon, fordi et flertall i folket ønsker det.

– I dag er det utrolig viktig at Ukrainas europeiske ambisjoner blir satt ut i livet, og alle maktorganene må ta hensyn til Ukrainas sterke vilje, sa han.

Fikk russiske stemmer

Det var knyttet stor spenning i forkant av valget om det lot seg gjennomføre i de urolige områdene, men i 23 av 25 regioner ble det avholdt valg, og Porosjenko vil få det mandatet han trenger for å gjennomføre de reformene som trengs.

I storbyen Kharkiv har den nye presidenten fått 48 prosent av stemmene, noe som kan tyde på at mange russerne også har stemt på Porosjenko.

Porosjenko har tidligere varslet at Ukraina aldri vil anerkjenne folkeavstemningen og «okkupasjonen av Krim», og understreket at «uavhengighet og territoriell integritet for landet mitt» er det som står over alt annet.

Analytikere peker på at hans mangel på en klar tilknytning til verken det østlige eller vestlige Ukraina er en stor fordel for ham. Han har sittet i både provestlige og prorussiske regjeringer.

Det er rapportert om stor valgdeltagelse i store deler av landet til tross for trusler og blokade i enkelte valgdistrikt i øst, men det er ingen tvil om at valget vil bli godkjent rent juridisk og i formiddag vil OSSE sine valgobservatører komme med sin vurdering av valget.

Julia Timosjenko ligger an til å få rundt 13 prosent av stemmene, mens nasjonalisten Oleg Lyashko fikk omtrent 9 prosent.

SISTE NYTT

Siste nytt