Lover å innsette midlertidig regjering på Haiti

Fem år etter jordskjelvet på Haiti har landet vært alt annet et stabilt. Nå lover presidenten å innsette en samlingsregjering i løpet av de neste dagene.

Michel Martelly

President på Haiti, Michel Martelly, har lovet befolkningen en ny samlingsregjering i løpet av de neste to døgnene. Landet har vært preget av sterk politisk uro og folkeopprør etter jordskjelvet i 2010.

Foto: ALLISON SHELLEY / Reuters

Haitis president Michel Martelly vil i løpet av helgen danne en samlingsregjering som et svar på den politiske uroen som har preget Haiti den siste tiden.

Martelly kunngjorde i en TV-tale fredag at en regjering skal være på plass i løpet av 48 timer. Presidenten ba samtidig innstendig demonstrantene som har protestert den siste tiden, om å forholde seg rolig.

Demonstrantene har anklaget regjeringen for omfattende korrupsjon og er lei av å vente på å få delta i de demokratiske prosessene i landet.

– Jeg tar ansvaret

Tidligere denne uka ble nasjonalforsamlingen i Haiti oppløst, og det planlegges nå nyvalg. Likevel vil en midlertidig statsminister tas i ed før Martelly utnevner en ny regjering.

Fire år etter jordskjelvkatastrofen sliter Haiti fortsatt med å reise seg, samtidig som den politiske uroen har fortsatt.

Statsminister Laurent Lamothe gikk av i midten av desember, etter voldelige protester mot at valg som skulle vært holdt for flere år siden, stadig blir utsatt.

Martelly har i flere måneder kjempet mot opposisjonen om en valglov som kreves før det kan holdes valg i landet.

Noen av Martellys motstandere anklager ham for å være autokratisk og for
å ha stelt i stand krisen med vilje. Fredag innrømmet han at han har mislyktes i forsøket på å sette i stand både lokale og nasjonale valg siden han fikk makten i mai 2011.

– Som president for alle haitiere, tar jeg i dag ansvaret for denne situasjonen, sa presidenten.

Gate i Port-au-Prince i Haiti etter jordskjelvet

Gate i hovedstaten Port-au-Prince i Haiti etter jordskjelvet den 12. januar 2015.

Foto: Juan Barreto / Scanpix/AFP

80.000 i leirer

Jordskjelvkatastrofen skjedde den 12. januar 2010 kostet minst 230.000 mennesker livet, og hovedstaden Port-au-Prince ble lagt i ruiner.

Mer enn en halv million haitiere mistet hjemmene sine.
Fem år etter bor fortsatt 80 000 mennesker i leirer.

(Reuters/NTB/NRK)

SISTE NYTT

Siste nytt