NRK Meny
Normal

Lover å bortføre flere israelere

Den militante palestinske gruppen som bortførte Gilad Shalit for fem år siden sier de vil bortføre flere israelske soldater for å få løslatt fengslede palestinere.

Soldaten Gilad Shalit, som satt fanget på et ukjent sted på Gazastripen i fem år, kom tirsdag hjem til familien sin i landsbyen Mitzpe Hila.

Les: Jubel for Shalit i heimbyen

Israel betalte en høy pris for å få Shalit hjem. 1027 palestinere som sitter fengslet i Israel skal løslates, blant dem flere som soner livstidsdommer for drap og angrep på israelske mål.

Les: – Shalit-avtalen er en god avtale for Netanyahu

«Vi vil ha en ny Gilad»

Mange israelere har reagert med sinne ettersom navnene på fangene som skal løslates blir kjent, og mange frykter at byttehandelen vil oppmuntre militante palestinere til å gjøre det samme igjen.

Les: Føler seg sviktet av Israel

Det er nettopp det den Hamas-dominerte koalisjonen som bortførte Shalit har planer om, skriver Daily Telegraph.

– Vi kommer til å ta enda en soldat til fange, og tømme israelske fengsel for våre fanger, sier en maskert talsmann som kaller seg Abu Mujahid.

For mange palestinere, spesielt i Gaza, tolkes byttehandelen som et tegn på at Israel bare lar seg påvirke av trusler, skriver avisen.

Da de 477 første palestinske fangene kom tilbake til Gaza by tirsdag, ble de møtt av over 10.000 mennesker som ropte «Vi vil ha en ny Gilad!».

Les: Tar i mot palestinske fanger med folkefest

Det er anslått at det fortsatt sitter 6000 palestinske fanger i israelske fengsler.

Video Shalit møtt som en helt i landsbyen

VIDEO: Gilad Shalit ble mottatt som en helt i hjembyen.

– Israel må tilby mer

Både FN, USA, Storbritannia og Frankrike har ønsket overleveringen av Shalit velkommen.

Det hvite hus har sagt seg fornøyd med at partene klarte å komme til enighet, mens Storbritannias utenriksminister William Hague ber Israel om å gjøre en større innsats i fredsprosessen.

– Vi mener at Israel bør være forberedt på å tilby flere utslagsgivende avtaler enn de har gjort tidligere for å gi fredssamtalene en mulighet til å lykkes, sier Hague.

Shalit selv sier han håper avtalen vil hjelpe partene å samarbeide i tiden fremover.

– Jeg håper denne avtalen vil føre til fred mellom palestinerne og israelerne, og at den fører til økt samarbeid mellom partene, sier Shalit.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt