Lover å beskytte indiske kvinner

Indias statsminister Manmohan Singh lover å beskytte kvinner og ber folk som demonstrerer i kjølvannet av en grov gruppevoldtekt, om å roe seg.

Demonstrasjoner i New Delhi

Folk om demonstrerte i gatene i New Delhi var tydelig sinte, og protestaksjonene i kjølvannet av en grov voldtekt av en ung kvinne gikk over i voldeligheter.

Foto: ADNAN ABIDI / Reuters

Demonstrasjon India

En demonstrant hadde kledd seg ut som julenisse.

Foto: NARINDER NANU / Afp

Store deler av Indias hovedstad New Delhi er stengt av etter en bølge protestaksjoner som gikk over i voldeligheter. I løpet av søndag ble over 100 mennesker, inkludert 60 politifolk, såret.

Busser slipper ikke inn i sentrum, de må kjøre omveier og ni metrostasjoner i sentrum er stengt.

Voldtekten av en 23 år gammel kvinne for en uke siden utløste demonstrasjonene. Kvinnen ble voldtatt av seks menn på en buss i New Delhi mens kjæresten hennes ble holdt fast. 23-åringen er fortsatt kritisk skadd og ligger på sykehus.

– Jeg forsikrer at jeg vil gjennomføre alle nødvendige tiltak for å ivareta sikkerheten til alle kvinnene i landet, sier statsministeren mandag.

Singh sier han forstår folks frustrasjon etter den avskyelige handlingen, men legger til at vold ikke vil føre noe sted.

– Som far til tre døtre føler jeg like sterkt som dere, sier han og legger til at han ville sørge for at gjerningsmennene ble straffet. Seks menn er så langt pågrepet i saken.

«Voldtektshovedstaden»

Offisielle tall viser at 228.650 av totalt 256.329 voldshandlinger i fjor var rettet mot kvinner. Delhi har fått tilnavnet voldtektshovedstaden i India fordi antall voldtekter
har steget 17 prosent, til 661, i år.

Den indiske innenriksministeren skal i dag møte lederen for Høyesterett i New Delhi for å diskutere etterforskningen av den grove voldtekten. Han har også innkalt landets politisjefer til et møte den 4. januar for å diskutere kvinner sikkerhet i India.

Faren til kvinnen som ble så stygt voldtatt har bedt de som demonstrerer og protesterer om å stanse ødeleggelsene. Han har også bedt folk om å be for 23-åringen som fremdeles ligger livstruende skadd på sykehus.

Tre av de seks som er tiltalt i saken nektet å stille opp for identifisering på en vitnekonfrontasjon.

SISTE NYTT

Siste nytt

Blinken: – Diplomatiet fortsetter, USA vil svare på russiske sikkerhetskrav

Russland og USA vil fortsette å snakke om Ukraina-konflikten og om russiske sikkerhetsgarantier. Det sa utenriksministrene Sergej Lavrov og Antony Blinken etter møtet i Genève i dag.