Hopp til innhold

Lover 550 mill. euro til Tsjernobyl

Internasjonale ledere lover å gi til sammen 550 millioner euro for å fullføre en permanent innkapsling av Ukrainas Tsjernobyl-reaktor, som eksploderte for 25 år siden.

Sarkofagen over den ødelagte reaktoren i Tsjernobyl

Sarkofagen over den ødelagte reaktoren i Tsjernobyl har begynt å slå sprekker og trenger en overhaling.

Foto: SERGEI SUPINSKY / Afp

Francois Fillon

Frankrikes statsminister Francois Fillon representerte frankrike på giverkonferansen i Kiev. Mer enn 50 land var samlet for å samle inn penger til Tsjernobyl.

Foto: PHILIPPE HUGUEN / AFP

Det bekreftet den franske statsministeren François Fillon etter en donorkonferanse i Kiev tirsdag.

– Forpliktelsene vi påtok oss i dag utgjør en betydelig sum på 575 millioner euro, sa Fillon under en konferanse som blir holdt i Kiev.

Summen tilsvarer i underkant av 4,3 milliarder kroner.

– Dypt sår vi må leve med

Det er snart 25 år siden den fatale ulykken, som rammet den daværende sovjetrepublikken Ukraina 26. april 1986.

I dag var over 50 land og flere internasjonale organisasjoner tilstede på giverkonferansen i den ukrainske hovedstaden Kiev.

– Katastrofen har etterlatt et dypt sår som Ukraina må leve med i mange år fremover. Vi takker det internasjonale samfunnet for ikke å la Ukraina bli stående alene med problemet, sa den ukrainske presidenten Viktor Yanukovych i sin tale da han åpnet konferansen.

Ny sarkofag rundt skadd reaktor

Ulykken ble først kjent to dager etter eksplosjonen da personalet ved det svenske atomkraftverket Forsmark målte økt radioaktivitet ved en rutinekontroll.

200.000 mennesker ble evakuert i en 30 kilometer bred sone rundt kraftverket, og rundt 40 redningsarbeidere døde etter å ha blitt utsatt for direkte stråling.

Ifølge Yanukovych vil donorpengene gå til å bygge en ny sarkofag rundt den skadde reaktoren.

I tillegg trengs det nye sikre lagringslokaler for brukt atombrensel. Begge deler er nødvendig for å gjøre Tsjernobyl til et «økologisk trygt sted».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tsjernobyl

Byen Tsjernobyl ligger nord i Ukraina og hadde 15 000 innbyggere før atomkratastrofen inntraff den 26.april i 1986.

Foto: ALEKSANDER NORDAHL / Scanpix

Solidaritetsfokus etter Japan-katastrofen

Lederen for Europakommisjonen, José Manuel Barroso kunngjorde at EU vil bidra med 110 millioner euro til arbeidet.

– Nylige hendelser i Fukushima i Japan har gitt oss en påminnelse om risikoen ved kjernekraftverk. Aldri før har vi hatt et større ansvar for å stå sammen i arbeidet med å redusere konsekvensene av slike katastrofer sa Barroso.

Barroso refererte til jordskjelvet og tsunamien som rammet Japan 11.mars i år. Atomkraftverket Fukushima Daiichi ble hardt rammet, og nylig oppjusterte Japan alvorlighetsgraden av ulykken fra nivå fem til sju - samme nivå som ulykken i Tsjernobyl i 1986.

Lover «raske penger»

Administrator for prosjektet er Den europeiske bank for gjenoppbygging og utvikling (EBRD), som tidligere har samlet inn over 1,1 milliarder euro i internasjonale donasjoner.

EBRD-direktøren sier den vil fristille mellom 120 og 180 millioner euro i løpet av de kommende månedene.

SISTE NYTT

Siste nytt