Etiopia: Fikk svensker løslatt med «hemmelig plan»

Både statsminister Fredrik Reinfeldt og utenriksminister Carl Bildt hadde en «hemmelig plan» for å få løslatt de to svenske journalistene i Etiopia. De er fremdeles i landet.

topp Johan Persson WEB_INRIKES

LØSLATT: Journalistene Martin Schibbye och Johan Persson er løslatt etter over ett år i fengsel i Etiopia.

Foto: Kontinent Agency / SCANPIX SWEDEN

Johan Persson og Martin Schibbye hviler nå ut etter det godt over ett år lange dramaet i den svenske ambassadøren Jens Odlanders residens i Addis Abba.

Flere medier meldte tirsdag formiddag at de to allerede hadde forlatt landet og nå hentet seg inn igjen på ukjent sted. Men etter det NRK erfarer, reiser de trolig ikke ut av Etiopia før fredag.

Tvunget til anger

Ifølge deres kontaktperson Anna Roxvall har begge det bra, men er veldig slitne. Det er foreløpig ikke bestemt når de skal møte pressen, sier hun.


Persson og Schibbye ble mandag benådet sammen med 1.950 andre fanger i forbindelse med etiopisk nyttår. Da hadde de sittet fengslet siden juni i fjor, etter å ha blitt pågrepet i det de tok seg ulovlig inn i landet fra Somalia til den omstridte etiopiske regionen Ogaden.

Mandag måtte de to bekjentgjøre sin anger til egyptisk fjernsyn.

– Det var mitt livs største feiltrinn å ta meg inn i landet uten riktige dokumenter. Det kunne ha kostet oss livet, sa Martin Schibbye i intervjuet.

Fredrik Reinfeldt og Carl Bildt

INVOLVERT: Både Carl Bildt og Fredrik Reinfeldt var involvert i arbeidet med å frigi de to.

Foto: FRANCOIS LENOIR / REUTERS

– Som min kollega sier, var det et stort feiltrinn, føyde Johan Persson til.
Men den angerfulle talen var et spill for galleriet og en del av benådningsprosessen, sier kona til den ene, Linnea Schibbye.

– Det var noe de var tvunget til å gjøre, det var en del av prosessen, sier hun.

Bildt involvert

Sveriges utenriksminister Carl Bildt har vært dypt involvert i benådningsprosessen, skriver han på sin egen blogg «Alla dessa dager». Arbeidet startet umiddelbart etter at Persson og Schibbye ble pågrepet., gjennom ambassadøren som befant seg i samme region.

Til tross for at målet om å få de to løslatt før rettssaken mislyktes og de to ble dømt for å ha støttet terrorisme, fortsatte det intense arbeidet med å frigi de to.

Allerede den 10. mai i år fikk han beskjed av Etiopias daværende statsminister Meles Zenawi at de to journalistene skulle benådes.

Også statsminister Fredrik Reinfeldt skal ha hatt en sentral rolle i det avisen Expressen betegner som en «hemmelig plan» for å få de to fri. Bildt skriver at statsministeren både skrev brev og meldte seg på en Somalia-konferanse i London for å etablere direkte kontakt med Zenawi og hans regjeringsapparat.

Også Bildt brukte en internasjonal konferanse som påskudd for å komme i kontakt med statsministeren.

Plutselig død

Journalistene Johan Persson og Martin Schibbye i rettssalen i Addis Abeba

I RETTSSALEN: Her er de to fotografert under rettssaken mot dem i fjor høst. Der ble de dømt for terrorstøtte.

Foto: SCANPIX / SCANPIX

Nyheten om Zenawis plutselige død i slutten august skapte uro, ifølge Bildt.

– Man kunne ikke se bort fra faren for at løslatelsen ville bli utsatt, sier han. Derfor dro han som eneste vestlige utenriksminister til Zenawis begravelse den 2. september.

Seks dager senere, lørdag 8. september, fikk Sveriges ambassadør Jens Odlander beskjeden om at svenskene skulle slippes fri.

De to var på reportasjereise da de ble pågrepet. Etter eget utsagn skulle de dokumentere overgrep mot lokalbefolkningen fra oljeselskaper som har tilknytning til det svenske selskapet Lundin Oil, der Carl Bildt var styremedlem fram til 2006.

SISTE NYTT

Siste nytt