Løslatte fanger tilbake i USA

Tre amerikanske statsborgere som har sittet i fangenskap i Nord-Korea landet i dag i USA. De ble tatt imot av president Donald Trump og visepresident Mike Pence.

Presidenten tok imot tre amerikanske statsborgere som har sittet fanget i Nord-Korea

Donald Trump tar imot løslatte fanger på flybasen Joint Base Andrews i delstaten Maryland i USA.

Like etter kloken 09.00 norsk tid, gikk de tre amerikanske statsborgerne Kim Dong-chul, Kim Hak-song, og Kim Sang-duk (også kalt Tony Kim) ut på rullebanen på flybasen Joint Base Andrews i delstaten Maryland i USA. De tre har sittet i fangenskap i Nord-Korea, mistenkt for spionasje og aktiviteter som undergraver den nordkoreanske staten.

Mennene ble arrestert i Nord-Korea i oktober 2015, og i april og mai i fjor. USAs utenriksminister Mike Pompeo, som har hatt møter med lederne i Nord-Korea.

– Det er som en drøm, vi er kjempeglade, sier Kim Dong-Chul via en tolk.

Før de tre satte seg på flyet, tvitret president Donald Trump at han gledet seg til å møte de tre, som ikke lenger var fanger i Nord-Korea.

Laster Twitter-innhold

– Dette er en stor ære, men mitt stolteste øyeblikk vil komme når vi får fjernet alle atomvåpen fra den koreanske halvøy, sa presidenten og hintet til det forestående møtet mellom ham og Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

NORTHKOREA-USA/PRISONERS

Kim Sang-duk (også kalt Tony Kim), Kim Hak-song og Kim Dong-chul går sammen med president Donald Trump, hans kone Melania Trump, visepresident Mike Pence og utenriksminister Mike Pompeo ut på rullebanen ved Joint Base Andrews.

Foto: JIM BOURG / Reuters

Takker venner og familie

De tre amerikanerne så ut til å være ved god helse før avreisen fra Nord-Korea, ifølge presidenten. Mennene har gått sammen om en skriftlig uttalelse hvor de takker flere for at de har blitt satt fri.

– Vi ønsker å uttrykke vår dype takknemlighet til den amerikanske regjeringen, president Trump, utenriksminister Pompeo og det amerikanske folk for at de har brakt oss hjem. Vi takker Gud og alle våre familiemedlemmer og venner som ba for at vi skulle komme hjem. Gud velsigne USA, det beste landet i verden, heter det i uttalelsen.

Tiltalt for spionasje

Nord-Korea har anklaget de tre mennene for å bedrive aktivitet som undergraver den nordkoreanske staten, men i USA har det vært bred enighet om at pågripelsene er politisk motivert, skriver nyhetsbyrået AP.

Kim Hak-song arbeidet ved Det vitenskapelige og teknologiske universitetet i Pyongyang (PUST) og ble pågrepet ved en jernbanestasjon i den nordkoreanske hovedstaden i mai 2017, mistenkt for å ha utført «fiendtlige handlinger» mot det nordkoreanske regimet.

Kim Sang-duk, også kalt Tony Kim, ble pågrepet i april 2017 ved hovedflyplassen i Pyongyang. Også han hadde undervist ved PUST.

Kim Dong-chul, en amerikansk forretningsmann i 60-årene som er født i Sør-Korea, ble pågrepet i november 2015 og dømt til ti års hardt arbeid i Nord-Korea etter å ha blitt tiltalt for angivelig spionasje.

SISTE NYTT

Siste nytt