Løslatt etter 26 år på dødscelle

Amerikanske Glenn Ford (64) er frikjent for et drap han ble dømt til døden for i 1988.

Glenn Ford

Glenn Ford på vei ut av fengselet i Angola, Louisiana.

Foto: Uncredited / Ap

Ford ble funnet skyldig i å ha drept den 56 år gamle gullsmeden Isadore Rozeman i delstaten Louisiana i 1983. Han ble fengslet året etter.

I 1988 ble han dømt til døden for overlagt drap, og sendt til et høysikkerhetsfengsel i byen Angola, der han har ventet på dødsstraff i 26 år.

Tirsdag ettermiddag lokal tid spaserte han ut av fengselet som en fri mann etter at dommen mot ham ble opphevet på grunn av nytt bevismateriale.

– Tankene mine går i alle mulig retninger, men det føles bra, sier Ford til TV-kanalen WAFB-TV9 på vei ut av fengselet.

Renvasket

Ford har hele tiden nektet for å ha noe med drapet å gjøre.

– Jeg har vært sperret inne i 30 år av livet mitt for noe jeg ikke har gjort. Jeg kan ikke gå tilbake og gjøre det jeg burde ha gjort da jeg var 35, 38 eller 40. Da jeg dro var sønnen min en baby, nå er de voksne menn med egne barn, sier han.

Dommen mot Ford ble opphevet på grunn av ny informasjon som støttet påstandene hans om at han ikke var til stede da Rozeman ble drept, skriver AP.

– Vi er veldig glade for å se at Glenn Ford endelig er renvasket, og vi er spesielt takknemlige for at påtalemyndigheten og domstolen effektivt fikk satt ham fri, sier Fords advokater, Gary Clements og Aaron Novod, i en uttalelse.

Les også: Damon ventet på henrettelse – nye DNA-prøver frifant ham etter 15 år

Louisiana State Penitentiary

Louisiana State Penitentiary er det største høysikkerhetsfengselet i delstaten.

Foto: JUDI BOTTONI / AP

Får erstatning

Advokatene mener selve rettssaken mot Ford var full av feil, og peker på manglende bevis og en uryddig prosess.

Det var ingen øyenvitner til drapet, og drapsvåpenet ble aldri funnet. Et vitne skal senere ha innrømmet å ha løyet, og andre vitnebeskrivelser skal ha blitt holdt tilbake.

I tillegg hadde Fords rettsoppnevnte advokater aldri vært involvert i en drapssak før, og Amnesty har påpekt at hele juryen besto av hvite amerikanere som anbefalte dødsstraff, skriver CNN.

Ford har rett til kompensasjon for soningen. Ifølge loven i Louisiana skal han ha 25.000 dollar per år med en maksgrense på 250.000 dollar, pluss en utbetaling på opptil 80.000 dollar for «tap av livsmuligheter».

Det er fortsatt 83 personer som venter på dødsdommene sine i Louisiana.

Les også: Vil gjeninnføre henrettelse ved skyting i USA
Les også: Guvernør stanser alle henrettelser i amerikansk delstat

SISTE NYTT

Siste nytt