NRK Meny
Normal

Løslater «Talibans kronprins»

Talibans tidligere nestkommanderende, afghanske Mulla Abdul Ghani Baradar, ble i dag løslatt fra fengsel i Pakistan som et ledd i fredsforhandlingene med Taliban.

Mulla Abdul Ghani Baradar

Mulla Abdul Ghani Baradar var Talibans nestleder og militære leder frem til han ble pågrepet for tre år siden.

Foto: x99 / Zuma Press

Baradar er en av de fire grunnleggerne av Taliban, som ble startet i Afghanistan i 1994. Som nestleder og bevegelsens militære leder var han sentral i opprøret som ble utløst da USA styrtet Taliban-styret i 2001.

Les: Talibans mektige kronprins
Les: Bekrefter at Baradar er arrestert

Han sto på både FNs og Interpols lister over etterlyste Taliban-ledere frem til han ble pågrepet i Karachi i Pakistan i 2010. Arrestasjonen ble regnet som et hardt slag mot Taliban.

Lørdag morgen ble han løslatt etter bare tre år i fengsel, melder BBC. Ifølge en talsmann for pakistanske myndigheter skal løslatelsen «styrke den afghanske forsoningsprosessen ytterligere».

Karzai fornøyd

Arrestasjonen av mulla Abdul Ghani Baradar har vore heitt stoff i pakistanske aviser.

Arrestasjonen av Baradar var hett stoff i pakistanske aviser i 2010.

Foto: Rizwan Tabassum / Scanpix/AFP

Da Baradar ble arrestert, hevdet afghanske myndigheter at Taliban-nestlederen hadde vært i hemmelige fredssamtaler med dem. Dermed ble Pakistan anklaget for å ha forsøkt å sabotere eller ta kontroll over prosessen.

Les også: USA ført bak lyset av Pakistan?

En talsmann for Afghanistans president Hamid Karzai opplyser at presidenten er svært fornøyd med løslatelsen.

– Vi ønsker dette velkommen. Vi tror dette vil hjelpe den afghanske fredsprosessen, og dette er noe vi har bedt om i lang tid. Det var på agendaen da presidenten besøkte Pakistan, så vi er fornøyde, sier Aimal Faizi til AFP.

Pakistans utenriksdepartement opplyste nylig at 26 Taliban-fanger er løslatt i løpet av det siste året. Flere av dem har trolig dratt rett tilbake til de væpnede opprørerne.

Har mistet innflytelsen

Ifølge BBC har Baradar i løpet av de siste tre årene fått status som en person både Afghanistan og Pakistan tror kan overtale Taliban-opprørerne til å legge ned våpnene.

En anonym Taliban-representant sier imidlertid til nyhetsbyrået AFP at Baradar ikke har noen betydelig innflytelse i Taliban-nettverket lenger.

– Det vil ikke forandre noenting. Han vil bare være en enkel fyr uten noen som helst posisjon i Taliban. Han kan bli beholdt som en sporadisk budbringer, men vil ikke få tilbake noe makt, sier en anonym Taliban-representant.

Det er foreløpig uklart hvor Baradar vil gjøre av seg når han kommer ut av fengsel, men ifølge AFP er det mest sannsynlig at han vil holde seg i Karachi sammen med familien sin.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt