NRK Meny
Normal

Inderne går mann av huse for å se «Den flygende Sikh»

Ikke mange utøvere med en fjerdeplass i et OL eller VM som sin beste prestasjon opplever at det blir laget spillefilm om deres liv. I sommer har inderne strømmet til kinoene for å se filmen om Milkha Singh.

Milkha Singh foran film-plakaten om hans liv

Milkha Singh foran plakaten til filme om hans eventyrlige liv.

Foto: STR / Afp

Filmen «Bhag, Milkha, Bhag», eller «Løp, Milkha, løp», er denne sommerens kassasuksess ifra Bollywood.

Viste ikke hva løping var

Fortellingen starter i liten landsby vest i Punjab, i den delen som i dag ligger i Pakistan.

I Govindapura var det ingen som viste hva løping var eller hva de olympiske leker var, har Milkha Singh sagt.

Vi løp 10 km til skolen hver dag, men verden der ute viste vi ingenting om.

– Dette var en tid da vi lette etter helter utenfor politikken. Utenom Gandhi og Nehru hadde vi ingen som var kjente. Det var her Milkha Singh kom og erobret verden. Det var i hvert fall slike vi følte det da, forteller regissør av filmen «Bhag, Milkha, Bhag», Rakeysh Omprakash Mehra.

Rakeysh Omprakash Mehra har regisert filmen 'Bhaag Milka Bhagg'

Rakeysh Omprakash Mehra har laget film om Milkha Singh.

Foto: SAJJAD HUSSAIN / Afp

I det nye og uavhengige India var verden fremdeles i hvert falt delvis det gamle imperiet, og samveldelekene het The British Empire and Commonwealth Games. I 1958 fant lekene sted i Cardiff i Wales.

Milkha Singh løper inn til gull på 440 yards. Ingen indere har gjort dette etter han.

Banditt

Milkha Singh ble født som en av 15 søsken i 1935, under den opprivende delingen av India og Pakistan ble begge hans foreldre og ene søster drept. 12 år gamle Milkha Singh endte som flyktning i New Delhi.

En eldre søster tok vare på han, men uten tro på livet og rastløs vurderte Milkha Singh en kort periode er liv som «dacoit», som på indiske ganske enkelt betyr, banditt.

I stedet lot hans seg verve til hæren. Milkha Singhs talent for løping ble oppdaget da alle rekruttene skulle løpet et testløp.

Farhan Akhtar som spiller Milkha Singh gikk igjennom 6 måneder med å løpe og styrketrening for å forberede seg til rollen.

– Jeg ville at publikum skulle føle at det var idrettsutøver som hadde lærte å spille ikke en skuespiller som hadde lært friidrett. Dette fordi jeg ville at publikum skulle føle den rå energien Milkha Singh opplevde da han gikk ut på en arena.

OL-tabben

Under OL i Roma i 1960 var Milkha Singh en av favorittene før 400 meter finalen. Han ledet etter 250 meter, men gjorde en taktisk feil da han slakket av fordi han trodde farten var for høy. Alle de fire første løp raskere enn den olympiske rekorden fra før mesterskapet. Den fjerde av dem var Milkha Singh. 4 plassen står som den største prestasjonen av en indisk mannlig løper noensinne.

– Milkha Singhs liv har vært så fult av drama at vi mer eller mindre la til side de normale Bollywood dramaturgiske effektene, forteller regissør Rakeysh Omprakash Mehra.

– Det dramaet som var der er der i filmen. De følelsene som var der er der i filmen. Indiske film har sine røtter i folketeateret, men alt dette har vi lagt til side. Filmen er sådan ganske ubollywoodsk, sier regissøren.

Gir pengene til fattige

I samme året som OL i Roma skulle Milkha Singh skinne for India i landskamp i Pakistan. Milkha Singh preget av sin opprivende barndom nekter å stille.

Til slutt er det statsminister Nehru som overtaler Singh til å delta.
Milkha Singh løper inn til en overbevisende seier over Pakistans raskeste mann Abdul Khaliq, og vinner tilnavnet «Den flygende Sikh».

Ordene faller ifra en mann på tribunen, Pakistans president, general Ayub Khan, og bidro sterkt til Milkha Singhs legendestatus.

Den i dag 77 år gamle Milkha Singh solgte sin egen biografi til filmskaperne for en rupee ca. 10 øre, under forutsetning av at en andel av inntektene skulle gå til trengende indiske idrettsutøvere og filmskaperne har et håp om å være til inspirasjon for unge indere, forteller hovedrolleinnehaver Farhan Akhtar.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt