Lønning: - For få eldre politikere

John McCain (72) mobbes i USA for sin høye alder. - Du trenger ikke være udugelig selv om du er over 70 år, sier Høyre-veteran Inge Lønning (70).

John McCain og Inge Lønning

John McCain (72) og Inge Lønning (70). To politikerveteraner som ikke liker at alderen brukes mot dem.

I presidentvalgkampen i USA mobbes dagens bursdagsbarn John McCain (72) for sin høye alder.

- John McCain er en sånn fyr som plukker opp fjernkontrollen når telefonen ringer, vitser talkshow-verten David Letterman, som selv nettopp er fylt 60 år.

Se innslaget på YouTube: Letterman vitser om McCain

Dersom John McCain (72) blir valgt til president, blir han den nest eldste som vinner et presidentvalg i USA – med unntak av da Ronald Reagan ble gjenvalgt i 1984 som 73-åring.

Hør hele innslaget fra Her og Nå: McCains alder brukes mot ham

Det går ikke alltid så greit på valgmøtene heller for John McCain:

- Du kommer til å være eldre enn Reagan når du tiltrer. Er du bekymret for å dø mens du sitter som president, eller få sykdommer som påvirker den mentale tilstanden din?, spør en student under et valgmøte.

Roberta McCain

At John McCains mor Roberta er 96 år gammel er presidentkandidatens alibi for at hans egen helse skal holde.

Foto: PAUL J. RICHARDS / AFP

McCain viser til at moren er 96 år gammel, og at han nok skal klare seg:

- Og takk for spørsmålet, din vesle dust! sier McCain til studenten som spurte.

Se innslaget på YouTube: McCain blir spurt om alder

Lønning tar oppgjør med kultur

Her i Norge har Høyre-veteran Inge Lønning varslet at han i en alder av 70 år tar gjenvalg til Stortinget. Lønning vil dermed være godt over 75 år når neste periode er slutt. Det betyr også at han vil være den nest eldste representanten etter andre verdenskrig, og den eldste de siste 50 årene.

Han mener at alder i seg selv ikke forhindrer ham fra å ha toppverv i politikken i flere år.

- I Norge er det lang tradisjon for at folks alder diskriminerer dem fra å inneha sentrale roller, også gjennom lovverket, sier Lønning til Her og Nå på NRK P1.

Han reagerer på at dagens regjering kun hadde én person på over 50 år da den ble innsatt. Han viser samtidig til at det i USA ikke er uvanlig at toppolitikere kan være langt opp i 70-årene.

Inge Lønning

- De er mer pragmatiske på alder. I Norge er 70 år en slags absolutt grense for å inneha sentrale verv, sier Inge Lønning.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

- De er mer pragmatiske på alder. I Norge er 70 år en slags absolutt grense for å inneha sentrale verv. Men folk blir gammel på veldig forskjellige måter. Noen er utbrent når de er 40 år, mens andre for alvor våkner til live i 70-80-årene, sier politikerveteranen.

Selvironisk McCain

Presidentkandidat John McCains alder er i hvert fall blitt et tema i valgkampen. Hver gang han surrer litt med ordene eller kaller Tsjekkia for Tsjekkoslovakia, havner videoen på YouTube. Men til tross for noen små feilskjær av og til, prøver McCain å vere selvironisk på alderen sin:

- Hva en bør se etter hos en president? Først og fremst bør han være veldig, veldig gammel, flirer McCain.

Men til og med i USA, der politikere over 70 ikke er spesielt sjeldne, er alderen et av de viktigste hindrene for McCain.

Når du spør amerikanerne hvilket ord de tenker på når du sier McCain, tenker 19 prosent på ordet «gammel», ifølge en undersøkelse fra nyhetsbyrået Associated Press.

- Han er nok i øvre enden av skalaen, for folk lurer på om han har nok energi til å være president, sier Leonard Steinhorn ved American University til Associated Press.

Heller mørkhudet enn gammel

En undersøkelse som NBC og Wall Street Journal gjorde i vår, viste at over 70 prosent av velgerne var klare til å velge en kvinne eller en mørkhudet som president. Men bare 60 prosent sa de var klare for å velge en som var over 70 år.

Enda verre er det kanskje at McCain har hatt alvorlig hudkreft.

- Men folk trenger ikke bekymre seg. McCain er ved god helse, og han har ikke hatt tilbakefall på kreften, sier Lauran Neergard, helseanalytiker i Associated Press.

Men alderen hans blir også brukt av Obama-kampanjen:

"The same old politics", eller den same gamle politikken, sier en annonse fra Obama-kampanjen. Og det kan også henspeile på alderen til McCain. Obama har også fått kritikk etter å ha sagt at McCain var desorientert.

- Han er bare barnet

Men på et sykehjem i New Jersey bare ler de av alderen til McCain.

- 72 år? Han er jo bare barnet, sier 90 år gamle Joe Piel til TV-kanalen ABC.

Ronald Reagan

Ronald Reagan er tidenes eldste president i USA. Da han gikk av i 1988 var han 77 år gammel.

Foto: Charles Tasnadi / AP

- Jeg synes ikke man skal spøke med alderen hans. Det er en form for diskriminering, sier 85-åringen Dick Shaw på sykehjemmet i New Jersey.

For å spøke aldersspørsmålet vekk sier McCain selv at han er eldre enn jorden og har flere arr enn Frankenstein. På fjernsynsshowet Saturday Night Live sa han dette:

- Vi presidentkandidater må kunne se barna våre i øynene. Eller for min del, barna, barnebarna, oldebarna, tippoldebarna og tipp-tipp-oldebarna. De yngste av disse nærmer seg allerede pensjonsalderen, vitser McCain.

Og han mener han har det som skal til for å være en god president.

- Jeg har det som skal til, nemleg mot, klokhet, pågangsmot - og oldness, seier McCain.

SISTE NYTT

Siste nytt