– Deres perverse ideologi har ingenting med islams ekte verdier å gjøre

Londonerne samlet seg mandag for å minnes de sju døde etter lørdagens terrorangerep. London-borgermester Sadiq Khan sier byens innbyggere aldri vil la seg kue av terror.

Sadiq Khan på minneseremoni etter London-terroren

SAMLET I SORG: London-borgermester Sadiq Khan holdt mandag en tale for å minnes ofrene etter terroren i London.

Foto: Daniel Leal-olivas / AFP

Londonere og besøkende i byen samlet seg mandag kveld til minnestund for ofrene etter lørdagens terrorangrep på London Bridge og Borough Market.

Minnestunden ble avholdt i Potters Fields Park, langs Themsens bredder, klokken 18 lokal tid. Tjue minutter senere ble det holdt ett minutts stillhet for de sju drepte.

London-borgernester Sadiq Khan ba folk om å delta for å vise sin solidaritet. Høytstående representanter fra London-politiet, ambulansetjenesten, brannvesenet og ledere fra religiøse samfunn var til stede, skriver Sky News.

– Stolt muslim

Khan, som er Londons første muslimske borgermester, holdt en kraftfull tale til de frammøtte.

– Ved å stå sammen som en by, vil vi sende et signal til hele verden: London-boere vil aldri la seg kue av terror, sier Khan.

Khan sier at han ergres over at angriperne forsøker å rettferdiggjøre terroren gjennom en «pervers ideologi» bygget på islam.

– Som en stolt og patriotisk muslim vil jeg si dette: Dere gjennomfører ikke disse frastøtende handlingene i mitt navn.

– Deres perverse ideologi har ingenting å gjøre med islams ekte verdier. Dere vil aldri lykkes med å dele vår by, sa Khan, ifølge Sky News.

Khuram Shazad Butt i The Jihadis Next Door

Khuram Shazad Butt i dokumentaren «The Jihadis Next Door», som er produsert av britiske Channel4.

Foto: Channel4 / Skjermdump

Var med i islamistdokumentar

Mandag ble to av de tre gjerningsmennene bak London-angrepet identifisert som Khuram Butt og Rachid Redouane. Venner av familien forteller til avisen at Butt skal ha blitt radikalisert i 2013 da han begynte å gå til en konservativ moské i Øst-London.

Khuram Butt

Khuram Butt er navngitt som en av de tre som drepte sju mennesker i London lørdag kveld.

Foto: HANDOUT / AFP

Britiske medier melder også at 27-åringen ble filmet i Regents Park i London for to år siden. Opptaket er med i dokumentarfilmen «The Jihadist Next Door» som er vist på Channel 4.

En nabo NRK har snakket med sier han stort sett diskuterte fotball med 27-åringen.

– Han kom med noen kommentarer fra tid til annen, men ingenting som var ekstremt. Ikke noe som kunne tilsi at han var blitt radikalisert, sier Michael Mimbo.

Trump-krangel

Rachid Redouane

Rachid Redouane er navngitt som en av de tre som drepte sju mennesker i London lørdag kveld.

Foto: Metropolitian Police

Khan benyttet også anledningen til å takke politi og redningsmannskaper som risikerte livet for å redde andre. Khan har jobbet for å berolige byens innbyggere i timene etter at de ble rammet av det tredje angrepet på britisk jord på like mange måneder.

Likevel har han klart å hisse seg opp USAs president Donald Trump, som reagerte på at Khan brukte formuleringen «ingen grunn til bekymring» i en uttalelse etter angrepet.

Khans administrasjon har påpekt at uttalelsen ble tatt ut av sammenheng, og sa videre at borgermesteren ikke hadde tid til å svare Trump. Dette fikk Trump til å fyre løs på Twitter på nytt, og mandag kalte han Khans forklaring «patetisk».

Statsminister Theresa May gikk mandag ut og støttet London-borgermesteren. Etter et valgmøte fikk hun spørsmål om hva hun synes om Twitter-angrepene fra Trump.

– Jeg synes Sadiq Khan gjør en god jobb og det er feil å si noe annet.

Flere profilerte briter, deriblant erkebiskopen av Canterbury, deltok på mandagens markering.

Foto: Odd Andersen / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt