Hopp til innhold

London-politimester: Den største terrortrusselen kommer innenfra

Londons politimester Cressida Dick sier at selv om flere av terrorangrepene de siste månedene har hatt «internasjonale dimensjoner», har de fleste hatt utspring i personer bosatt i landet.

Cressida Dick

PÅGRIPER ÉN OM DAGEN: Opp mot 23.000 jihadister er eller har vært i politiets søkelys. Politimester Cressida Dick sier politiet i gjennomsnitt pågriper én person om dagen.

Foto: JUSTIN TALLIS / AFP

Storbritannia har denne våren blitt rammet av tre islamistiske terrorangrep.

I et intervju med BBC Radio 4 i dag sier Londons politimester Cressida Dick at politiet i tillegg har avverget fem angrep den siste tiden.

– Noen av disse har utvilsomt hatt internasjonale dimensjoner. Men alle de siste angrepene har etter min mening i hovedsak innenlands utspring, sier Dick.

Kan bare overvåke 3000

Den britiske etterretningstjenesten MI5 opplyste i forrige måned at de har en database med 23.000 ekstremistiske jihadister som lever i Storbritannia. Men MI5 har bare ressurser til å overvåke 3000 av dem om gangen.

De 3000 vurderes å utgjøre en trussel og er under utredning eller aktiv overvåkning, mens de resterende 20.000 har tidligere vært under etterforskning og er vurdert til å utgjøre en restrisiko.

Både Salman Abedi og Khalid Mahood tilhørte den siste gruppen.

Dick sier at den største trusselen utgjøres av mennesker som bor eller har tilknytning til Storbritannia.

– Vi vil alltid undersøke om et angrep har blitt styrt fra utlandet, men den største trusselen vi står overfor ser ikke ut til å være styrt fra utlandet, sier Dick.

Har arrestert én person om dagen

Dick, sier de siden 2013 har forhindret 18 angrep «som var planlagt for å skape kaos, død og ødeleggelser».

– Vi har i snitt arrestert én person om dagen for brudd på terrorlovgivningen, sier hun, ifølge The Guardian.

På spørsmål om det britiske politiet burde innføre permanent bevæpning for å stå imot trusselen, er Dick avvisende.

– Jeg tror bare ikke det er et fornuftig svar og effektivt mot trusselen. Jeg tror ikke folk ønsker å leve i et land hvor vi er væpnet til tennene, sier politimesteren til BBC.

SISTE NYTT

Siste nytt