Løkke til NRK: Socialdemokraterne sprer usannheter

KØBENHAVN (NRK): Venstres Lars Løkke Rasmussen driver valgkamp til det siste. Han mener motstanderen har brukt skitne triks i kampen om velgerne.

Lars Løkke Rasmussen kommer ut av stemmeavlukket

STEMTE: Lars Løkke Rasmussen kommer ut av stemmeavlukket

Foto: SCANPIX DENMARK / Reuters

– Valgkampen har fra vår side handlet om Venstres politikk, den har den i høy grad også for Socialdemokraterne. Det er kanskje litt uskjønt. Man bør stå ved sin egen politikk, framfor å spre usannheter om andre, sier Løkke Rasmussen.

Slik svarer opposisjonens statsministerkandidat på NRKs spørsmål om han er enig med dem som beskriver årets danske valgkamp som uskjønn.

Valgkamp på speed

22 hektiske dager er gått siden statsminster Helle Thorning Schmidt lyste ut valg.

Valgkampmedarbeidere festet plakater på lyktestolper, politikerne har servert fristende løfter og isende kritikk, og mediene har vært stappfulle av valgstoff.

Fram til valglokalene stenger klokken 20 i dag er dansk politikk i høygir.

Men Venstres statsministerkandidat Lars Løkke-Rasmussen virket ikke det minste trøtt eller sliten da NRK møtte han tidligere i dag.

– Jeg har en fin følelse. Jeg er full av energi, bedyret han, etter litt språklig forvirring rundt begrepet «magefølelse».

Lars Løkke Rasmussen er forberedt på en lang valgnatt

Også statsminister Helle Thorning-Schmidt driver valgkamp helt til fløyta går.

– Jeg håper at riktig mange kommer ned og stemmer, og at de stemmer på det trygge valg. Det er Socialdemokraterne, sa partilederen for Socialdemokratiet idet hun ankom Kilevældsskolen på Østerbro i København for å avgi sin stemme.

Helle Thorning-Schmidt kommer ut av stemmeavlukket

BLID: Helle Thorning-Schmidt smilte bredt til pressen da hun stemte i København torsdag.

Foto: Jens Dresling / Ap

I dagevis har meningsmålingene vist at rød og blå blokk er nærmest like store. Verken Thorning-Schmidt utfordrer Løkke Rasmussen har hatt noen grunn til å føle seg sikre på seier.

Krangler om velferd

Med slagordet «Det Danmark du kjenner» har Thorning-Schmidt og Socialdemokratiet forsøkt å overbevise velgerne om de er det trygge valget. Budskapet er at de har berget Danmark gjennom krisen, de har skapt arbeidsplasser, og nå skal de investere flere milliarder i velferd i årene framover.

Arbeid har også vært en hovedingrediens i Løkke Rasmussens og Venstres valgkamp. Under parolen «Venstre for framtiden» går de til valg på nullvekst i offentlig sektor. De lover også økonomiske reformer som skal få fart på næringslivet og flere i arbeid. Venstre anklager regjeringen for en dyr og slapp innvandringspolitikk, og har sammen med de andre opposisjonspartiene lovet kraftige innstramninger.

Omstridt brev

Tonen i valgkampen har vært hard. Til de andre partienes frustrasjon, har personkampen mellom Thorning-Schmidt og Løkke Rasmussen fått enorm mediefokus. Statsministerduellen har blitt sammenlignet med en amerikansk valgkamp, og de to har beskyldt hverandre for løgn og usannheter.

Løkke Rasmussen ble kraftig irritert da Helle Thorning-Schmidt sendte et brev til nær 1,5 millioner dansker der hun advarte om at Venstres politikk ville føre til kutt i eldreomsorgen og i helsevesenet.

– Det stemmer ikke, vi vil investere 16 milliarder, som er én milliard mer enn det regjeringen legger opp til, sier han til NRK.

Valgresultatet vil vise hvem velgerne stoler mest på. Løkke Rasmussen og resten av det politiske Danmark går noen spennende timer i møte.

– Det blir tett. Hver stemme teller, sier Venstre-lederen.

SISTE NYTT

Siste nytt