Løkke kraftig tilbake – blir trolig statsminister likevel

KØBENHAVN (NRK): Blå seier til tross, Venstre-leder Lars Løkke Rasmussen får en tøff jobb når han skal lede regjeringsforhandlingene i Danmark.

Lars Løkke Rasmussen blir Danmarks neste statsminister og taler til buldrende jubel etter valgseieren.

– Vi har ikke hatt et særlig godt valg, men et flertall av velgerne mener at Danmark skal ha en ny regjering, sa Løkke Rasmussen da han endelig kom til Venstres valgvake i Folketinget like før klokken 01.30 natt til fredag.

Tilhørerne, som har vært her siden klokken 20 torsdag, tok helt av da Venstre-lederen kom opp på podiet.

Den kontroversielle politikeren var statsminister fra april 2009 til 3. oktober 2011, da han tapte valget og Helle Thorning-Schmidt tok over.

Da han overleverte nøklene til statsministerens kontor hadde han én klar beskjed til etterfølgeren: – De er kun til låns.

Natt til fredag gikk ordene fra den gang i oppfyllelse.

DF størst på blå side

Med 90 blå mot 85 røde mandater må Thorning-Schmidt gå av som statsminister, selv om Socialdemokraterne gikk fram og gjorde et godt valg. I natt ble det klart at hun også trekker seg som partileder.

For Venstre er det motsatt. Blå blokk vant, mens partiet gikk kraftig tilbake.

– Valgresultatet i aften gir oss en mulighet, kun en mulighet, til å ta nøkkelen tilbake, sa Løkke Rasmussen i sin tale.

Hans parti går kraftig tilbake med 7,2 prosentpoeng. Venstre mister 13 mandater i Folketinget og taper statusen som største parti på borgerlig side.

Den tittelen har nå Dansk Folkeparti.

DF, som tidligere har vært støtteparti for Venstre-styrte regjeringer, går kraftig fram og gjør sitt beste valg noen sinne. Med 21,1 prosent av stemmene er de Danmarks nest største parti, og har etter valget 37 mandater i Folketinget.

Skal DF i regjering?

Det store spørsmålet nå er om DF ender opp i regjering. Partiet, som gjerne vil stå fritt til å stemme med venstresiden i velferdspolitikken, har tidligere uttalt at de ikke vil kreve regjeringsdeltakelse.

Men valgresultatet kan endre på det.

– Uansett om vi kommer i regjering eller ikke, får vi en posisjon hvor vi skal inngå mange avtaler og få gjennomslag, sa DF-leder Kristian Thulesen Dahl til pressen tidligere i kveld.

Rørt Løkke takket familien

I dagene som kommer skal Løkke Rasmussen lede regjeringsforhandlingene.

For ett år siden var det nærmest ingen som trodde at han skulle ha den oppgaven.

Dyre vaner og pengerot ga han et frynsete rykte blant velgerne. Da det ble avslørt at han har kost seg på restauranter, spilt på kasino og kjøpt sigaretter på de danske velgernes regning, ville mange i Venstre bli kvitt ham.

Men han overbeviste partiet om å gi ham én sjanse til. Nå har også valgresultatet gitt ham en ny sjanse.

Natt til fredag takket han partiet. Men den største takken gikk til familien.

– Uten dere hadde jeg ikke stått her i dag, sa en tydelig beveget Løkke Rasmussen.

SISTE NYTT

Siste nytt