Hopp til innhold

Løkke danner ren Venstre-regjering

Lars Løkke Rasmussen opplyser at han vil forsøke å danne en ren Venstre-regjering i Danmark med 34 mandater i Folketinget.

Lars Løkke Rasmussen har fått opdrag med å danne regjering i Danmark

LYKTES IKKE: Påtroppende statsminister Lars Løkke Rasmussen har ikke lykkes med å få noen av de andre blå partiene til å være med i en samlingsregjering.

Foto: SCANPIX DENMARK / Reuters

– Det er min vurdering etter kveldens møte at det vil være mulig å danne en ren Venstre-regjering, sier Løkke Rasmussen etter det siste av en rekke forhandlingsmøter med de andre partiene i blå blokk.

Lørdag ettermiddag vil han orientere dronningen, mens regjeringsgrunnlaget trolig presenteres søndag formiddag, opplyser Løkke Rasmussen.

Ikke siden 1973 har en dansk regjering hatt så få representanter i Folketinget. Den gang hadde Poul Hartlings bare 22 folketingsrepresentanter bak sin regjering, som holdt i 14 måneder.

Intense forhandlinger

Løkke Rasmussens parti gikk på et sviende nederlag i folketingsvalget 18. juni. Venstre fikk bare 19,5 prosents oppslutning, mistet 13 mandater i Folketinget og ble forbigått av det høyrepopulistiske Dansk Folkeparti (DF) som største parti på borgerlig side.

Men siden Løkke Rasmussen var statsministerkandidat for blå blokk, var det han som fikk i oppgave å danne regjering. De fire blå partiene fikk til sammen 90 mandater, mot den røde blokkens 85 mandater.

Den siste uken har Løkke vært i intense forhandlinger med DF og de to andre blå partiene, Liberal Alliance og De Konservative.

Den påtroppende statsministeren lyktes imidlertid ikke med å få noen av de andre blå partiene til å være med i en samlingsregjering.

Lars Løkke Rasmussen

TROLIG SØNDAG: Lars Løkke Rasmussen sa til pressen etter kveldens forhandlingsmøte at han lørdag vil gi beskjed til dronningen om at han danner en ren Venstre-regjering, mens regjeringsgrunnlaget trolig presenteres søndag formiddag,

Foto: Lasse Kofod / Ap/NTB Scanpix

Glimrende utgangspunkt

Danmarks påtroppende statsminister har et så svakt utgangspunkt som regjeringssjef, at han kun kan overraske positivt, mener politisk kommentator Troels Mylenberg.

– Det er en svak regjering. Men når det er sagt, skal det også sies at den har dempet forventningene. Den kan nesten bare overraske positivt, og det er et glimrende utgangspunkt i politikken, sier Mylenberg, som er sjefredaktør i Fyns Amts Avis.

– Ny politisk situasjon i Danmark

– Det er ikke overraskende at Venstre danner regjering alene. Dansk Folkeparti har tidligere hatt kolossal innflytelse utenfor regjering. De har sikkert sett på situasjonen til Frp i Norge og tenkt at de står bedre utenfor, sier Peter Mogensen, som leder
den uavhengige danske tenketanken Kraka.

– Det blir spennende å se hva Løkke Rasmussen tilgodeser Dansk Folkeparti. Innvandringspolitikken får de, men det blir vanskeligere i økonomiske spørsmål

Han mener det nå kommer til å oppstå en ny politisk situasjon i Danmark på grunn av det svake parlamentariske grunnlaget til regjeringen.

– Det kommer til å være flere saker der regjeringen blir nedstemt, men der den likevel blir sittende. De vet de er i mindretall, sier Mogensen.

SISTE NYTT

Siste nytt