Löfven snakker ut hos Skavlan

Nå forteller Sveriges statsminister Stefan Löfven sin versjon av det som skjedde i kulissene under regjeringskrisen som utspilte seg i Stockholm denne uken.

Stefan Löfven hos Skavlan

Helt til det siste håpet Stefan Löfven å få et budsjett i havn. Hos Skavlan snakker han om de siste desperate forsøkene tirsdag kveld.

Etter bare to måneder i regjeringskontorene måtte de rødgrønne gi opp å få flertall for sitt statsbudsjett denne uken.

Stefan Löfven hos Skavlan

– Jeg håpet helt til tirsdag kveld, sier Löfven.

Foto: NRK

Stefan Löfven (Socialdemokraterna) legger mye av ansvaret på den borgerlige alliansen for at landet tirsdag ble kastet ut i en politisk krise som endte med at statsministeren måtte utskrive nyvalg.

En siste, desperat samtale

Helt siden valget i september har han forsøkt å finne fram til en slik tverrpolitisk mulighet med de borgerlige for å hindre at det innvandringsfiendtlige vippepartiet Sverigedemokraterna får innflytelse.

Sverigedemokraterna (SD) har annonsert at de er forberedt på å stemme mot ethvert budsjett så lenge innvandringspolitikken ikke legges kraftig om.

SD er Sveriges tredje største parti med 49 seter i Riksdagen, men verken de rødgrønne eller den borgerlige blokken vil samarbeide med partiet.

Da SD tirsdag kveld gjorde det klart at de ville stemme subsidiært for det borgerlige budsjettet, tok Löfven igjen kontakt med Moderaterna i et siste, desperat forsøk på å unngå krisen.

Håpet til det siste

Hos Skavlan forteller Löfven at han helt til det siste håpet at han skulle klare å finne et flertall ved forhandlinger med den borgerlige alliansen.

– For å unngå en slik politisk krise, spurte jeg, igjen, tirsdag kveld om de var beredt til å diskutere. Svaret var «nei», forteller Löfven.

Stefan Löfven utlyser nyvalg.

Da Löfven holdt pressekonferanse onsdag var han svært krass mot opposisjonen.

Foto: Pontus Lundahl / NTB scanpix

Onsdag formiddag led Löfvens regjering nederlag i avstemningen i Riksdagen. Regjeringens budsjett fikk bare 153 stemmer, mens opposisjonens fikk 182 stemmer. At regjeringens forslag til statsbudsjett blir nedstemt i Riksdagen har aldri skjedd før.

– Jeg må ta min del av ansvaret

Usikkerheten var stor med hensyn til hva som ville skje etter nederlaget. Noen mente at Löfven burde gå av, andre at det må bli nye forhandlinger, og noen spådde nyvalg. Nå ble det nyvalg, men hva som skjer på den veien er også usikkert.

Stefan Löfven hos Skavlan

– Jeg tar min del av ansvaret, sier Löfven.

Foto: NRK

På Skavlan fredag sier Löfven at det ikke nytter å skylde på hverandre for det som har skjedd:

– Jeg skal ta mitt ansvar. Det er viktig. Mitt ansvar er å se til at det er kontakt med de andre partiene, å diskutere med dem, og spørre: «Er dere beredt til å samarbeide med oss for å få til et budsjett?».

Lund-Svindal og Cleese kommer

Av andre gjester fredag er Aksel Lund-Svindal, nobelprisvinnerne i medisin Edvard og May-Britt Moser og komiker John Cleese.

Helen Sjöholm og Weeping Willows står for musikken.

SISTE NYTT

Siste nytt