NRK Meny
Normal

Dette er «Sossernas» nye leder

– Jeg er veldig stolt og glad, sier Stefan Löfven. Den 55 år gamle fagforeningslederen får nå oppgaven med å forsøke å få de svenske Socialdemokraterna ut av krisen.

Stefan Löfven

De svenske Socialdemokraterna har nærmest kollapset på meningsmålingene. Når Stefan Löfven nå blir partiets tredje partileder på under ett år, får han en stor jobb med å gjenreise partiet.

Foto: Anders Wiklund / Scanpix

Sentralstyret i partiet møttes i formiddag for å diskutere hvem som skal overta etter Håkan Juholt, men svenske medier meldte allerede før møtet at valget i realiteten skulle være avgjort.

I ettermiddag bekrefter partisekretær Carin Jamtin at Löfven blir ny partileder, følge Expressen.

Sentralstyret i partiet går inn for å innstille Löfven, som leder fagforbundet IF Metall, til å ta over etter Håkan Juholt, som trakk seg sist helg.

Stefan Löfven vil i første omgang tre inn som fungerende partisjef, for så å bli formelt valgt på sosialdemokratenes landsmøte neste år.

Det er Socialdemokraternas sentralstyre som besluttet å innstille Löfven til lederjobben på et møte torsdag morgen. Flere sosialdemokratiske politikere opplyste i løpet av formiddagen at de var enige om Löfven.

Moren avslørte hemmeligheten

Löfven har også tidligere vært nevnt som kandidat til å overta ledervervet i det sosialdemokratiske partiet. Også da Mona Sahlin annonserte sin avgang i november 2010, var han blant dem det ble spekulert i om ville overta.

Den gang ble det imidlertid Håkan Juholt som overtok roret, men heller ikke han har greid å løfte partiet og gikk av sist helg.

Löfvens mor, Iris Melander, bekreftet i morges at sønnen foreslås som ny partileder for Socialdemokraterna.

– Han ringte i morges og fortalte det, men sa samtidig at det skulle være hemmelig til og med fredag, sa den ikke fullt så hemmelighetsfulle moren til Allehanda.se.

Löfven nyter ifølge svt.se stor respekt også utenfor Socialdemokraterna, og sies å være en pragmatisk person.

Stefan Löfven er utdannet sveiser og har siden 2006 vært leder for fagforbundet IF Metall.

Lederduo

Når han nå er valgt som «Sossernas» nye leder, blir det den første gangen deres partileder hentes direkte fra LO. Det er også første gangen Socialdemokraterna velger en partileder som ikke sitter i Riksdagen.

Löfven vil derfor bli flankert av Sven-Erik Österberg, som skal ta seg av arbeidet i Riksdagen.

Lederduoens oppgave blir å gjenreise Socialdemokraterna. Under avgåtte Håkan Juholts tid som partileder, har nemlig meningsmålingene for partiet kollapset, og tilliten til Juholt som partileder var mot slutten rekordlav.

Stoltenberg gratulerer

Löfven hylles av sine to forgjengere.

«Jeg er veldig glad, takknemlig og lettet over at Stefan Löfven i denne vanskelige perioden for oss sosialdemokrater, er klar til å ta ansvar for partiet,» skriver Juholt i en sms til TT.

«Stefan Löfven er en trygg og modig mann som har muligheten til å samle partiet i en vanskelig tid. Han vet hva arbeidspolitikk er, og kan nå fornye og styrke vår næringspolitikk for å skape flere og bedre jbber. Et klokt valg,» skriver Mona Sahlin i en uttalelse, ifølge Expressen.

Også Norges statsminister Jens Stoltenberg er blant gratulantene.

– Jeg gratulerer Stefan Löfven med innstillingen til ny leder av Socialdemokraterna i Sverige, sier Stoltenberg til NTB torsdag ettermiddag.

– Han har lang erfaring fra faglig-politisk arbeid som leder av IF Metall. Han kjenner det sosialdemokratiske partiet godt gjennom å ha hatt sentrale posisjoner i partiet. Arbeiderpartiet samarbeider nært med Socialdemokraterna i Sverige. Jeg ser fram til å samarbeide med Löfven, sier Stoltenberg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt