NRK Meny
Normal

- Ekstremt glad for at jeg ikke ble med

Forfatter Erlend Loe mener Israel er langt ute å kjøre. Nå er han veldig glad for å være hjemme med barna istedenfor med på konvoien som er på vei til Gaza.

Erlend Loe

Erlend Loe skulle egentlig vært med på konvoien til Gaza.

Foto: NRK

Erlend Loes twitter melding om Gaza

Erlend Loe la ut denne Twitter-meldingen i dag.

Foto: Skjermdumb Twitter

– Jeg er godt fornøyd med å være hjemme nå. Det føles veldig vanskelig å vite hva som har skjedd, sier forfatter Erlend Loe til NRK.no. Han skulle egentlig vært med konvoien der minst 9 personer ble drept da israelske soldater bordet skipene i internasjonalt farvann i natt.

Ikke kontakt siden søndag

Siden søndag ettermiddag har det vært umulig å få kontakt med de tre norske aktivistene som var med i forsyningsskipene til Gaza.

– Jeg hadde kontakt med en av dem ved 16.30-tiden søndag. Da var de på vei mot Gaza. De hadde det bra og var glade for endelig å ha kommet av gårde, sier Georg Morland til NTB.

Erlend Loe skulle ha vært med de tre nordmennene, som ble stanset natt til mandag da de forsøkte å bryte den israelske blokaden av Gaza.

Etter en kort samtale ble satellittelefonen brutt, og siden har ikke Morland hørt fra de tre. Han vet heller ikke hva som har skjedd med dem eller når han igjen kan få kontakt med nordmennene.

– Jeg vet ikke mer enn det som skjer på nettet hos blant annet Free Gaza Movement. Jeg regner med at de tre er tatt i varetekt av israelerne og fratatt alt kommunikasjonsutstyr, sier Morland.

– Veldig drøyt

Ifølge den israelske fjernsynsstasjonen Kanal 10 åpnet soldatene ild etter å ha blitt angrepet med kniver og økser av noen av passasjerene om bord. Dette tar Loe sterk avstand fra.

– Hvis det viser seg at aktivistene møtte israelerne med våpen, så er jeg ekstremt glad for at jeg ikke ble med, sier han før han fortsetter.

– Men å aksjonere mot en fredelig konvoi i internasjonalt farvann på nattestid er veldig drøyt.

Konvoien til Gaza ble bordet av israelsk marine

Video: Flere nordmenn skal være ombord på skipene som ble bordet av israelske marinestyrker.

Ship to Gazas svenske talsperson, Mikael Löfgren, sier ifølge TT at en av organisasjonens kontakter om bord hørte skyting fra ett av skipene som ble bordet.

I en pressemelding tidligere natt til mandag skrev Ship to Gaza at fem av skipene som deltar i den internasjonale konvoien, ble bordet av den israelske marinen.

Ville bidra med symbolmakt

Loe ble kontaktet av Free Gaza Movment som ønsket at han sammen med flere andre kulturpersoner kunne fronte aksjonen.

Blant dem er den nordirske fredsprisvinneren Mairead Corrigan-Maguire, som fikk Nobels fredspris i 1976, og 85 år gamle Hedy Epstein, som overlevde Holocaust.

– Jeg hadde lyst til å være med for å sette symbolmakt bak kravene. Jeg er ikke spesielt anti-israel, men dette mener jeg gir et tydelig bilde av at Israel nå føler seg truet, og at de er redde for denne konvoien kan føre til at de taper ansikt i forhold til sin blokade av Gaza-stripen, sier Loe, som måtte trekker seg i siste liten.

– Jeg måtte trekke meg av praktiske grunner. Jeg ble kontaktet av Free Gaza Movment og takket ja, men fikk siden beskjed om at det ikke var plass. Når det så ble en ledig plass litt senere hadde jeg lagt andre planer.

Usikre dødstall

De seks skipene var på vei til Gaza med 10.000 tonn hjelpeforsyninger og over 700 propalestinske aktivister. Israelske myndigheter har tidligere sagt at de vil hindre konvoien i å nå Gaza.

Det har mandag hersket stor usikkerhet rundt hvor mange som ble drept i aksjonen. Ni mennesker døde, de fleste av disse tyrkiske aktivister, ifølge det israelske forsvaret. 20 mennesker skal ha blitt skadet.

Tidligere mandag ble det rapportert om at 19 mennesker mistet livet.

Israelsk radio melder at militær sensur er innført. Dermed er det forbudt å rapportere om eventuelle drepte eller sårede som er sendt til israelske sykehus.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt