Lockerbie-bomberen er død

Abdel Basset al-Megrahi, ble dømt for å ha stått bak Lockerbie-bomben, som drepte 270 mennesker. I dag døde han – i full frihet.

Abdel Baset al-Megrahi

Abdel Baset al-Megrahi ble diagnosert med uhelbredelig kreft allerede i 2008 og fikk da beskjed om at han bare hadde uker igjen å leve. I dag døde han.

Foto: Channel 4 News, via APTN / AP

Pan Am flyet som eksploderte over Lockerbie

Slik så det ut i Lockerbie etter at flyet eksploderte.

Foto: MARTIN CLEAVER / AP

Megrahi døde av kreft, 59 år gammel.

Megrahi ble i 2001 dømt for å ha stått bak bombingen av en jumbojet over den skotske byen Lockerbie i 1988. 270 mennesker ble drept.

Til tross for at Megrahi ble dømt til fengsel på livstid, ble han satt fri i 2009 fordi legene sa han var dødssyk. Han ble tatt imot som helt da han kom hjem til Libya.
Løslatelsen er omstridt i Storbritannia, særlig fordi han levde såpass lenge etter at han ble satt fri.

Se det aller siste intervjuet med Lockerbie-bomberen her:

– En forferdelig feil

Statsminister David Cameron kritiserte løslatelsen som «en forferdelig feil», og visestatsminister Nick Clegg sa at han ønsket Megrahi «tilbake bak gitteret».

Britain Lockerbie

Lockerbie-bomberen kom tilbake til Libya i 2009, og ble hyllet som en helt.

Foto: Ap

Megrahi insisterte likevel helt til sin død at han var uskyldig, og at han bare jobbet som en representant fra flyselskapet. Men i følge retten var han en agent for den libyske etterretningsorganisasjonen.

På 1990-tallet ble han ført opp på FBI sin liste over ti mest etterlyste, og lovet en finnerlønn på 23 millioner kroner.

Han ble først arrestert da en butikkeier fra Malta kjente han igjen som personen som kjøpte klær som var funnet i bombekofferten om bord på flyet som eksploderte. Trolig så har bomben blitt transportert fra en flyplass i Malta, og deretter Via London til Pan Am-flyet.

Fortsatt på frifot?

Megrahi fikk en straff på minimum 27 år i Skottland. Til tross for dommen var det likevel mange som mente at gjerningsmennene bak Lockerbie-katastrofen fortsatt var på frifot.

I løpet av den libyske revolusjonen i fjor, fortalte broren hans Abdel Nasser at Magrahi bevegde seg inn og ut av koma. Familien påsto at medisinen hans vart blitt plyndret av opprørere gjennom uroen som herjet gatene. En av legene hans skal også ha blitt drept.

Megrahi ble født i libyas hovedstad Tripoli i 1952. Han stuuderte i USA og bodde en periode i Storbritannia på 1970-tallet. Han ble gift på 1980-tallet og fikk fem barn som vokste opp i Libaya. I 2008 fikk han diagnosen alvorlig prostatakreft uten håp om å bli frisk. Dette førte til at tidligere Libya-diktator Ghadaffi brukte mye krefter på å få løslatt han på barmhjertighetsgrunnlag.

Lockerbie

270 mennesker måtte bøte med livet da jumbojeten eksploderte utenfor den skotske byen Lockerbie.

Foto: Ap

SISTE NYTT

Siste nytt