Hopp til innhold

LO-topp: – Ikke stem på Sverigedemokraterna

STOCKHOLM (NRK): Den svenske LO-sjefen Karl-Petter Thorwaldsson går nå ut med en advarsel til sine 1,5 millioner medlemmer. Han mener Sverigedemokraterna vil rasere det svenske arbeidslivet.

LO SD GRANSKNING

– SD har røtter i nazismen. Det er klart vi må møte dem på en tøff måte, sier den svenske LO-sjefen Karl-Petter Thorwaldsson.

Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

LO-toppen holdt torsdag en pressekonferanse hvor valget til den svenske Riksdagen var tema.

Ti dager før svenskene går til valgurnene mener Thorwaldsson landet står foran et skjebnevalg.

– Hvis Sverigedemokraterna får makten sammen med de borgerlige, så venter tøffe år for svensker i arbeidslivet, hevder Karl-Petter Thorwaldsson.

Han tror svenske arbeidstakere vil gå ned i lønn og miste flere av sine rettigheter hvis Sverigedemokraterna får økt innflytelse.

– Det er viktig at jeg sier ifra før valget, sier Thorwaldsson til NRK.

– Ikke stem på Sverigedemokraterna.

LO-sjef Karl-Petter Thorwaldsson

Thorwaldsson advarer sine medlemmer. Han ber om at de ikke stemmer på Sverigedemokraterna ved riksdagsvalget 9. september.

Foto: Roy Pettersen / NRK

– SD har røtter i nazismen

Ifølge LO har de fått rapporter om en opphetet stemning ute på flere arbeidsplasser. Blant LOs medlemmer er det Socialdemokraterna og Sverigedemokraterna som har størst oppslutning.

LO har satt i verk en større kampanje for å få medlemmer som vil stemme Sverigedemokraterna til å skifte parti, og ber om at de støtter Socialdemokraterna.

– SD har røtter i nazismen. Det er klart vi må møte dem på en tøff måte, sier Thorwaldsson.

Venstresiden mobiliserer

Torsdag kveld holdt Vänsterpartiet, SVs svenske søsterparti, valgmøte og kulturkveld på Södermalm i sentrum av Stockholm. Partileder Jonas Sjöstedt forteller at venstresiden i Sverige nå mobiliserer mot Sverigedemokraterna frem mot valgdagen.

Jonas Sjöstedt, partileder Vänsterpartiet

Jonas Sjöstedt, partileder i Vänsterpartiet, under partiets valgmøte i Stockholm torsdag kveld.

Foto: Roy Pettersen / NRK

– Hvis Sverigedemokraterna får makt så påvirker ikke det bare innvandringspolitikken og den økonomiske politikken. Mange svensker vil spørre seg om de er velkomne i dette landet. Det vil også legitimere rasismen i det svenske samfunnet, tror Sjöstedt.

Han viser til flere meningsmålinger som forteller at Vänsterpartiet har hatt jevn fremgang de siste månedene. Partiet ligger nå på over 10 prosent.

Sjöstedt mener partiet har tjent på å gå aktivt mot Sverigedemokraterna

– Det er åpenbart en større mobilisering på gang, forteller han.

– Hvor skal jeg dra?

Fatima Behe har kommet til Vänsterpartiets valgmøte denne kvelden. Hun er bekymret.

Fatima Behe frykter for fremtiden.

Fatima Behe frykter for fremtiden hvis Sverigedemokraterna får større innflytelse etter valget.

Foto: Roy Pettersen / NRK

– Sverigedmokraterna øker konfliktene i samfunnet, det er viktig å vise at vi tar avstand. Jeg er født og oppvokst i Sverige, Jeg er svensk, men i det siste har jeg lurt på hvor jeg skal dra hvis får makt, jeg kjenner meg ikke velkommen her lenger, sier hun.

Amper stemning

Ved Sverigedemokraternas valgbod på Sergels torg i sentrum av Stockholm bekrefter medarbeidere at ordbruken er skjerpet.

Martin Westmont fra Sverigedemokraterna

Martin Westmont fra Sverigedemokraterna merker at ordbruken mot partiet har hardnet til.

Foto: Roy Pettersen / NRK

– Vi merker at tonen er skarpere, og retorikken hardere. Det er rapportert om fysiske angrep på våre valgmedarbeidere, venstresiden begynner åpenbart å bli desperate, forteller Martin Westmont fra Sverigedemokraterna.

Han avviser LOs påstander om at forholdene for svenske arbeidstakere vil forverres hvis Sverigedemokraterne får innflytelse i svensk rikspolitikk.

– Det er mange LO-medlemmer som stemmer på oss. Det er merkelig at LO-ledelsen motarbeider sine egne medlemmer, sier Westmont.

SISTE NYTT

Siste nytt