NRK Meny
Normal

Livsvarig fengsel for terrorplaner

Fem britiske statsborgere er dømt til fengsel i mellom 35 og 40 år å ha planlagt  Al Qaida-inspirerte bombeangrep i Storbritannia.

Fem dømt til mellom 35 og 40 års fengsel for terrorplaner.
Foto: Metropolitan Police / Scanpix/AFP

De fem britene skal ha hatt planer om bombeangrep over hele Storbritannia, mot mål som nattklubber, tog og kjøpesentre.

Omar Khyam (26) og Anthony Garcia (24) er dømt til livsvarig fengsel, som i praksis betyr 40 år. Khyam er hovudmannen, meiner britisk politi.

Waheed Mahmood (34), Jawad Akbar (23), Salahuddin Amin (31)  må sone mellom 35 og 40 år.

 

 

 

 

Politimann foran retten
Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / AP

I retten ble de kjent skyldige i planleggingen sammen med en canadisk statsborger.

- Disse dommene er for livet. Noen av dere, kanskje alle, vil kanskje aldri bli løslatt, sa dommeren Michael Astil da han leste opp dommene. Han sa også at samfunnet ser på de fem som grusomme, hensynsløse og mistilpassede individer.

Ifølge kjennelsen planla gjengen å bruke 600 kilo ammoniumnitrat. Aktoratet i saken mener de fem mennene planla å benytte kunstgjødselbomber mot en rekke mål som hevn for Storbritannias støtte til USA etter 11. september-angrepene.

To av mennene ble funnet skyldig i besittelse av kunstgjødselet, og en av dem ble i tillegg kjent skyldig i besittelse av aluminiumpulver, et stoff som kan benyttes i eksplosiver. Mennene benektet anklagene.

Politiet slo til mot de mistenkte 16 måneder før fire britiske islamister anrgep Londons transportsystem med selvmordsbomber i juli 2005, der 52 mennesker ble drept.

Rettssaken har vart i mer enn ett år, og har vært den lengste terrorrelaterte saken i Storbritannia noensinne. Aktoratet mener det eneste som gjensto for mennene da de ble pågrepet i 2004, var å velge ut hvilke konkrete mål de ville angripe.

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt