Normal

3278 i livstids fengsel for «bagateller»

Én tjuvlånte en lastebil, én stjal en lommebok fra et hotellrom, én stjal verktøy fra en redskapsbod. Alle er blant de minst 3278 amerikanerne som må tilbringe resten av sitt liv i fengsel for forbrytelser som knapt ville kvalifisert til fengsel i Norge.

Chino State Prison

Stephanie Yvette George (innfelt øverst til høyre) og Patrick Matthews (innfelt nederst til høyre) er to av de 3278 menneskene som soner livstidsdommer i amerikanske fengsler som Chino State Prison (store bildet) for ikkevoldelige forbrytelser.

Foto: Kevork Djansezian/Getty Images/ACLU / AFP

Én stjal en jakke til 159 dollar (litt under 1000 norske kroner), en annen var mellommann i et salg av marihuana til ti dollar.

Det er noen av forbrytelsene som har gitt 3278 amerikanere dommer på livstids fengsel uten mulighet for benådning. Mens forbrytelsene er forskjellige er det noen ting som er felles:

 • Nesten to tredeler (65 prosent) av dem er svarte.
 • Mange hadde mentale lidelser, narkotikaproblemer eller store økonomiske problemer.
 • Ingen av dem kommer noen gang til å vende hjem til sine foreldre eller sine barn.
 • Amerikanske skattebetalere bruker milliarder av dollar for å holde dem fengslet.

Den amerikanske borgerrettighetsbevegelsen American Civil Liberties Union (ACLU) har gått gjennom forbrytelsene til drøyt 3000 fanger som har fått livstidsstraffer i USA for ikkevoldelige forbrytelser.

Skjebnene ACLU forteller om i rapporten er rystende lesning.

Tjuvlånte kollegas lastebil

Aaron Jones

Aaron Jones har allerede sonet 14 år for å ha tjuvlånt en lastebil.

Foto: ACLU

Aaron Jones sonet to år i fengsel da han var i midten av 20-årene etter å ha drept en annen i et slagsmål i en bar. Etter at han kom ut av fengselet fikk han skikk på livet sitt.

Han tok elektrikerutdannelse, giftet seg, ble predikant og startet sin egen kirke.

Mange år senere ble han hyret inn for å arbeide med oppussingen av et motel i Florida. Han bodde i en leilighet sammen med to kolleger. En av dem hadde en lastebil som alle som arbeidet med oppussingen brukte.

Jones bestemte seg for å kjøre bilen hjem til delstaten Louisiana for å besøke sin kone og deres fire barn.

Da hans kollega våknet opp og ikke fant lastebilen, meldte han den stjålet.

Aaron Jones ble stoppet mens han kjørte lastebilen. Så langt har han sonet i 14 år, og kommer til å være i fengselet i Louisiana livet ut.

– Du bare venter på at nummeret ditt blir ropt opp, enten det blir til himmelen eller helvete, sier han om straffen.

Stjal en lommebok fra et hotellrom

Anthony Jackson

Anthony Jackson har bare seks års skolegang, men skulle forsvare seg selv i retten.

Foto: ACLU

Anthony Jackson sluttet på skolen etter 6. klasse. Han er dømt for å ha stjålet en lommebok fra et hotellrom da han var 44 år gammel.

Ifølge påtalemyndigheten vekket han to golfspillere som var på ferie da han brøt seg inn i et rom og stjal en lommebok. Han sa at han var sikkerhetsvakt og løp sin vei.

Politiet arresterte ham da han prøvde å bruke et kredittkort fra den stjålne lommeboken i en pannekakerestaurant.

Jackson sier at hans oppnevnte forsvarsadvokat ikke forberedte seg skikkelig for saken, og ikke engang visste hva han var tiltalt for.

Anthony Jackson valgte derfor å forsvare seg selv, men med sin mangelfulle skolegang skjønte han ikke noe av hva som foregikk under rettssaken.

Fordi han hadde to tidligere innbruddsdommer på rullebladet, ble han dømt til livstids fengsel uten sjanse for benådning i tråd med lovene i delstaten Sør-Carolina der tredje gang i retten automatisk gir livstid.

Eksen gjemte narkotika i huset

Stephanie Yvette George

Trebarnsmoren Stephanie Yvette George.

Foto: ACLU

Stephanie Yvette George var en enslig trebarnsmor på 23 år da politiet fant narkotika gjemt på loftet hennes.

Faren til ett av barna hennes har tilstått at narkotikaen var hans, og Stephanie sier at hun ikke ante at stoffet var gjemt i huset hennes.

Hun ble dømt for å ha spilt en mindre rolle i en organisert forbrytelse med crack-kokain.

Under straffeutmålingen sa dommeren at «rollen hennes i bunn og grunn hadde vært som kjæreste og koffert- og pengepasser».

Dommeren sa at han ikke ville dømme henne til å dø i fengsel, men at han «ikke hadde noe valg» på grunn av hennes tidligere dommer for mindre narkotikaforbrytelser tre år tidligere.

De tre barna er desperate i savnet etter moren: – Jeg skulle ønske hun var her så jeg kunne snakke med henne, se meg gå til skoleballet, se meg på skoleavslutningen. Jeg savner henne så mye, sier datteren Kendra.

Hadde sin brutale kjærestes narkotika

Teresa Griffin

Teresa Griffin hadde ingen tidligere dommer da hun ble dømt til livstids fengsel.

Foto: ACLU

Teresa Griffin var 26 år gammel og gravid i sjuende måned da politiet arresterte henne. Hun hadde en kvart kilo kokain og 38.500 dollar i kontanter på seg da hun ble tatt.

Kokainet og kontantene tilhørte kjæresten, en kjæreste hun hadde forsøkt å gå fra tidligere, men hadde blitt truet til å bli hos. Han slo henne, truet henne på livet, truet med å ta fra henne de to barna og nektet henne å gå på skole eller ta arbeid.

Hun forteller at han brukte henne som kurer til å frakte narkotika mellom Texas og Oklahoma og at hun måtte hente pengene han fikk for narkotikasalget.

Teresa Griffith er i dag 47 år gammel og har tilbrakt de siste 22 årene i fengsel. Hun skal bli i fengselet til livet er over.

– Jeg ville gitt hva som helst for å ha tatt andre valg den gangen. Jeg visste at jeg gjorde noe galt, men ikke nok til å ta fra meg liver, sier hun i dag.

Artikkelen fortsetter under ACLUs video om livstids fengsel for ikkevoldelige forbrytelser.

Langt flere svare enn hvite

Teresa Griffith, Stephanie Yvette George, Aaron Jones og Anthony Jackson har en ting felles: De er alle svarte.

Svarte har en langt større sjanse enn andre amerikaneren til å ende i fengsel, men når det gjelder livsvarig fengsel for ikkevoldelige forbrytelser er situasjonen enda verre.

Selv om svarte utgjør 13 prosent av den totale befolkningen i USA, er 65 prosent av de med ikkevoldelige livstidsstraffer svarte.

I delstaten Illinois har en svart over 33 ganger så stor sjanse til å få en slik dom enn det en hvit person har.

I Louisiana er 91 prosent av de med ikkevoldelige livstidsstraffer svarte, i nabostaten Mississippi er det samme tallet 79 prosent.

Artikkelen fortsetter under tabellen.

Så mye større er sannsynlighet for livstid for en ikke-voldelig forbrytelse hvis du er svart

Delstat

Større sannsynlighet for svarte enn hvite

Illinois

33,25 ganger størrre sannsynlighet

Louisiania

23,1 ganger størrre sannsynlighet

Føderale fengsler

20,38 ganger størrre sannsynlighet

Oklahoma

17,97 ganger størrre sannsynlighet

Florida

7,94 ganger størrre sannsynlighet

Mississippi

6,02 ganger størrre sannsynlighet

Sør-Carolina

5,25 ganger størrre sannsynlighet

KILDE: ACLU

Tall fra 2012

Stjal våpen fra redskapsbod

Patrick Matthews

Patrick Matthews ble satt bak lås og slå som 22-åring. Han kommer aldri ut igjen.

Foto: ACLU

Patrick Matthews ble arrestert mens han satt på i bilen til en venn som pantsatte stjålne verktøy og et sveiseapparat. Matthews ble for tre år siden dømt til fengsel på livstid for tyveriet.

Han var 22 år gammel da han ble dømt til å tilbringe resten av livet bak murene.

En av dommerne som behandlet anken hans sa han ikke trodde at «obligatorisk minimumsstraff for 22-åringen tjener rettferdigheten».

Dommeren hadde ikke noe valg. To dommer for innbrudd som Matthews pådro seg som 17-åring gjorde at det var tredje og siste gang.

– Jeg hadde aldri trodd at noe sånt kunne skje. Gjør en feil og du blir behandlet som en morder, sier Matthews.

Her er noen av de andre forbrytelsene som har ført til livstids fengsel i USA:

 • Forsøk på å heve en stjålet sjekk.
 • Tyveri av bensin fra en lastebil.
 • Butikktyveri av tre belter.
 • Besittelse av en pipe brukt til å røyke crack-kokain.
 • Besittelse av en flaskekork som innhold spor (for små til å veies) av heroin.
 • Å ha spor av kokain i en lomme som var så små at de ikke kunne sees med det blotte øye, men bare påvises etter testing i laboratorier.
 • Å ha en brukerdose crack-kokain hjemme.
 • Besittelse av 32 gram marihuana som var ment for salg.
 • Være mellommann i salget av marihuana for 10 dollar til en sivilkledd politimann.
 • Dele flere gram LSD med andre publikummere på en Grateful Dead-konsert.

Listen er lang som et vondt år.

Se interaktiv grafikk over 79 av livstidsfangene (ekstern lenke)

Narkotikaforbrytelser dominerer

Som listen over viser er det mindre narkotikaforbrytelser som dominer.

79 prosent av dem som har fått livstids dommer uten mulighet for benådning på grunn av ikkevoldelige forbrytelser, er dømt for narkotikaforbrytelser.

Noen narkotikaforbrytelser straffes også langt hardere enn andre. De som blir tatt for besittelse av kokain får vanligvis klart lavere straffer enn de som blir tatt med crack-kokain.

Det er en viktig grunn til at så mye flere svarte enn hvite har de strenge straffene; svarte bruker ofte crack-kokain mens hvite bruker vanlig kokain.

Dyrt å fengsle

Å holde småkriminelle fengslet resten av livet koster mye penger. ACLU anslår at dommene på livstids fengsel uten mulighet for benådning for ikkevoldelige forbrytere koster 1,8 milliarder dollar, vel ti milliarder norske kroner.

Tøffere økonomiske tider har gjort at noen delstater har begynt å endre på straffeutmålingene.

Texas og Arkansas har begynt å behandle noen som blir tatt for ikkevoldelige narkotikaforbrytelser i stedet for å sende dem i fengsel.

USAs justisminister Eric Holder sa i august i år at den føderale regjeringen ikke lenger vil bruke bestemmelser som kan gi livstids fengsel uten benådning i tiltaler i saker for ikke-voldelige forbrytelser.

For Teresa Griffith, Stephanie Yvette George, Aaron Jones, Patrick Matthews og Anthony Jackson og de andre 3273 dømte er det til liten trøst. De er dømt til livstid uten mulighet til benådning og må sitte i fengsel resten av livet.

Antall fengslede per innbygger (2015)

Land

Fengslede per 100.000 innbyggere

1

Seychellene

799 per 100.000

2

USA

666 per 100.000

... 7

Cuba

510 per 100.000

... 12

Russland

431 per 100.000

... 30

Brasil

319 per 100.000

... 31


Hviterussland


314 per 100.000

... 38

Sør-Afrika

291 per 100.000

... 39

Iran

287 per 100.000

... 44

Israel

265 per 100.000

... 70

Polen


196 per 100.000

... 73

Mexico

192 per 100.000

... 94

Saudi Arabia

161 per 100.000

... 103

Storbritannia
(England&Wales

145 per 100.000

... 120

Spania

130 per 100.000

... 130

Irak

123 per 100.000

... 136

Kina

118 per 100.000

... 141

Canada

114 per 100.000

... 147

Frankrike

101 per 100.000

... 153

Italia

93 per 100.000

... 167

Tyskland

76 per 100.000

... 169

Norge

74 per 100.000

... 185

Nederland

61 per 100.000

... 188

Danmark

59 per 100.000

... 190

Finland

57 per 100.000

... 193

Sverige

53 per 100.000

... 203

Japan

45 per 100.000

... 207

Pakistan

43 per 100.000

... 213

India

33 per 100.000

... 219

Færøyene

19 per 100.000

Kilde: International Centre for
Prison Studies (ICPS)

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt