Livsfarlig smog etter fyrverkeri

Dagen etter den hinduistiske høytiden «Diwali» er Indias hovedstad New Delhi teppelagt av giftig støv.

INDIA-ENVIRONMENT-POLLUTION
Foto: MONEY SHARMA / Afp

Luftkvaliteten i India, som er dårlig fra før, ble ytterligere forverret etter «Diwali»-feiringen i helgen.

Årsaken er blant annet de store mengdene med fyrverkeri som ble skutt opp. Målinger mandag morgen viser at tettheten av skadelige partikler i luften ligger 42 ganger over «anbefalt nivå», skriver The Guardian.

– Alarmerende

– Dette er alarmerende nivåer. Luften i Delhi er så forurenset at det virkelig ikke er rom for ytterligere forurensing, sier Anumita Roychowdhury, daglig leder ved Delhi-baserte Centre for Science and Enviroment.

Laster Twitter-innhold

Nivået av såkalte PM2.5-partikler er målt til 999 mikrogram per kubikkmeter luft i New Delhi. Til sammenligning viste samme måling 139 i London. Forurensingen fra fyrverkeriene ble forverret av lavere temperaturer og liten vind i området, sier Roychowdhury.

– Dermed forblir den forurensede luften fra byen fanget på bakkenivå og veldig nært våre neser.

LES OGSÅ: Ekstrem luftforurensing i Beijing

Helseskadelig

Kortvarig eksponering av luften kan føre til hoste og irritasjon i øyne og luftveier, mens langvarig eksponering knyttes til lungelidelser og kreft.

Luftkvaliteten i den indiske storbyen er vanligvis dårlig på grunn av veistøv og av at tre, gjødsel og annen biomasse brukes som brensel og matlaging i millioner av hjem. Myndighetene har innført en ordning som kun tillater biler å kjøre annenhver dag, i håp om at det skal redusere noe av luftforurensingen. Foreløpig er det ikke klare tall på hvor effektivt det har vært, men bevisstheten rundt den høye luftforurensingen har blitt større blant folk i India den siste tiden, ifølge Roychowdhury.

– Avisene skriver om det hver dag og det er en del av samtalene rundt middagsbordet, sier hun til The Guardian.

Likevel er det en lang vei å gå.

– Vi må bevisstgjøre folk på løsninger på problemet. For å kontrollere luftforurensingen må vanskelige avgjørelser tas og det må bygges offentlig støtte for det.

Laster Twitter-innhold
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt