Liv på Mars?

Hvit flekk på Mars-bilde forundrer.

Hvitt objekt på Mars-bilde
Foto: NASA

NASAs romsonde, Phoenix, har sendt flere bilder fra sin landingsplass på Mars. Den kan bare ta bilder av sitt nære område, men ett av dem har ført til debatt på internettet de siste dagene.

På ett av bildene er det en hvit flekk, det er denne flekken som har fått folk til å begynne å spekulere.

Noen tror den at den hvite flekken er et tegn på at NASA har retusjert vekk noe fra bildet, men at de har slurvet, slik at den hvite flekken ble igjen på bildet som ble offentliggjort.

- Mars er eller var befolket

Joseph Skipper driver selv en nettside, Mars Anomaly Research . Hans agenda er å vise at NASA skjuler sannheten om Mars. I virkeligheten er eller var Mars befolket av en sivilisasjon på et høyt nivå. Siden hans er vel besøkt.

Skipper er redd for at NASA ikke kommer med sannheten om Mars denne gangen heller.

- Jeg mistenker at uansett hva Phoenix-ekspedisjonen til slutt offentliggjør, så kommer det til å være noe som ble bestemt lenge før Phoenix satte kursen mot Mars, og det har ikke noe med hva som egentlig foregår med Phoenix på Mars. Hvis de er smarte så kommer de til avsløre at det is i jorden, og hvis de er enda smartere, så tar de med at de har funnet litt mikrobiologisk liv for å gjøre det hele enda bedre.

Peter Smith feirer at Phoenix klarte å lande på Mars

NASAs Peter Smith er ikke imponert over teoriene.

Foto: POOL / REUTERS

- Paranoide fantasier

Peter Smith er leder for det vitenskapelige arbeidet under Phoenix-ekspedisjonen. Han mener det ikke er noe uvanlig med bildet. Det er et lavoppløselig bilde.

- Bildet som du har sett er det eneste vi har for øyeblikket. Vi har planlagt å ta bilder med høyere oppløsning, men det har ennå ikke blitt gjennomført. Det er et interessant lyst objekt, men det er ikke spesielt uvanlig, skriver Smith i en e-post til Dagens Nyheter.

Han reager sterkt på beskyldningene om at NASA fører folk bak lyset.

- Til dem som velger å tro at en gruppe profesjonelle vitenskapsmenn bruker sin tid til å manipulere data og koke sammen konspirasjoner for å lure dumme mennesker som vi aldri har møtt, og ikke har den minste interesse av å møte, til dem vil jeg si at den forskningen vi utfører er tusen ganger mer virkelig og interessant enn de paranoide fantasier som diskuteres på den hjemmesiden du sendte en lenke til, skriver han.

Interessante jordprøver

NASA har likevel funnet noe interessant.

Robotarmen til Phoenix, med skuffe

Robotarmen til Phoenix.

Foto: HO / AFP

Phoenix har brukt robotarmen sin til å hente jord, og den skal være overraskende klissete. Det har ikke blitt funnet lignende jord andre steder på planeten

- Det er noe veldig uvanlig med denne jorden, fra et sted på Mars som vi aldri har vært tidligere. Vi er interesserte i å lære hva slags kjemisk og mineralsk aktivitet som har ført til at partiklene har klumpet seg sammen, sier Smith til The Telegraph.

Jordprøven kommer til å bli varmet opp i en liten ovn, den er bare 1cm ganger 2mm, for å se om den inneholder is. Forskerne tror at dette er usannsynlig da prøven ble tatt på et sted som har vært eksponert for solen.

Forskerne er likevel ganske sikre på at de kommer til å finne is.

- Jeg tror ikke det er mange mennesker som mener at det ikke er noe is under overflaten, sier Smith.

SISTE NYTT

Siste nytt

Se Bidens klimamøte: Ber verdenslederne ta grep

USAs president Joe Biden ber verdenssamfunnet ta større grep for å bekjempe klimaendringene. – Vi har virkelig ikke noe valg. Vi må få dette gjort, sier han.