Liu Xiaobos enke sier hun vil dø hjemme i protest

Liu Xia, enken etter nobelprisvinner Liu Xiaobo, har sittet åtte år i husarrest og holdes fortsatt under overvåking. Nå sier hun at hun er klar til å dø i protest mot at hun ikke slippes fri.

Liu Xia

Liu Xia har vært holdt i husarrest helt siden hennes mann Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris i 2010. Selv etter hans død har hun ikke fått sin frihet tilbake.

Foto: David Gray / Reuters

Liu Xia (57) har vært under streng politiovervåking siden mannen hennes ble tildelt fredsprisen for sitt arbeid for demokrati i 2010.

Tildelingen provoserte kinesiske myndigheter kraftig, og førte til en kaldfront mot Norge, både politisk og økonomisk.

– Det er lettere å dø enn å leve. Ingenting er lettere for meg enn å bruke døden som trass, har Liu nylig sagt til en venn i Tyskland, ifølge den USA-baserte nettsiden China Change.

– Jeg har ingenting å være redd for. Hvis jeg ikke kan gå ut, så kan jeg like gjerne død hjemme. Xiaobo er borte, og det er ingenting igjen.

Bekymret over tilstanden

Liu Xia med bilde og asken til ektemannen Liu Xiaobo

Liu Xia og familiemedlemmer med bilder og urnen av Liu Xiaobo i juli 2017. Nobelprisvinneren var i fangenskap helt til sin død.

Foto: Handout / AFP

Liao Yiwu, en kinesisk forfatter som lever i eksil i Berlin, sier i et brev som er publisert på nettsiden, at han ble sjokkert over å høre hvor fortvilet Liu er. Han skriver også at han har bedt henne «vente».

Med tillatelse fra Liu har han også offentliggjort et lydopptak fra en tidligere telefonsamtale, der en gråtende Liu sier at hun er klar til å dø.

Hvis jeg er død, så vil alt være over.

I lange perioder har hun vært avskåret fra kontakt med venner og familie. Journalister eller diplomater som forsøker å nå henne, bortvises av kinesisk politi som er stasjonert utenfor leilighetskomplekset i Beijing hvor hun bor.

Kinesiske myndigheter sier at Liu Xia er en fri borger, og hevdet det er sorgen over ektemannen som er årsaken til at hun ikke har kontakt med omverdenen.

Ifølge flere av Lius venner tar hun antidepressive medisiner, og hun har både hatt hjerteproblemer og besvimelsesanfall.

USA og EU har på nytt bedt Kina om å løslate Liu og la henne dra til utlandet. Tyskland har sagt at hun er velkommen til å bosette seg der.

En talskvinne for det kinesiske utenriksdepartementet sier at de ikke kjenner til hennes situasjon nå.

– Liu Xia er kinesisk statsborger og de rette myndighetsinstanser vil håndtere relevante problemstillinger i tråd med loven, sa talskvinnen Hua Chunying til utenlandsk media torsdag.

Liu Xia har aldri vært formelt tiltalt.

Døde i fangenskap

Liu Xiaobo var en av lederne for studentene som protesterte på Den himmelske freds plass i 1989. Han ble pågrepet i 2008 etter å ha skrevet Charter 08, der han og flere andre tok til orde for demokratiske reformer. Straffen ble 11 år i fengsel.

Den tomme stolen med kun et bilde av prisvinneren under nobelseremonien i Oslo rådhus ble et sterkt symbol.

Liu Xiaobo døde av kreft mens han fortsatt var fangenskap i juli i fjor etter å ha fått avslag på en søknad om å få behandling i utlandet.

Kampanjeplakater for Liu Xia

Ekteparets støttespillere har i mange år kjempet for at Lui Xia skal slippe ut av husarresten.

Foto: Bobby Yip / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt