Hopp til innhold

Liu Xiaobo (61) er død: – Han var en helt i kampen for demokrati

Fredsprisvinneren og menneskerettighetsforkjemperen døde på sykehus. Det hviler et tungt ansvar på skuldrene til kinesiske myndigheter, sier Nobelkomiteen.

Nekrolog med diverse bilder fra Liu Xiaobos liv

Liu Xiaobo fikk permisjon fra fengsel for å motta behandling på et kinesisk sykehus. Der døde han, 61 år gammel.

Menneskerettighetsforkjemper, dissident, fredsprisvinner og politisk fange Liu Xiaobo (61) er død, opplyser kinesiske myndigheter.

Liu Xiaobo og Liu Xia

Liu Xiaobo og kona Liu Xia på sykehuset hvor fredsprisvinneren fikk behandling.

Foto: AP

De melder at Liu, som i sommer ble diagnostisert med leverkreft og overført fra fengsel til sykehus, døde som følge av multiorgansvikt.

Nobelkomiteen: – Urovekkende

Statsminister Erna Solberg sier hun mottok meldingen med stor sorg.

«Liu Xiaobo var i flere tiår en sentral stemme for menneskerettigheter og Kinas videre utvikling. Mine tanker går nå til hans kone, Liu Xia, og hans familie og venner», sier statsministeren i en uttalelse.

Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen sier det hviler et stort ansvar på skuldrene til kinesiske myndigheter.

– Han hadde ikke begått noen forbrytelse, bare utøvd sin borgerrett. Rettergangen og fengslingen var urettferdig, sier hun i en uttalelse.

– Det hviler et tungt ansvar på skuldrene til kinesiske myndigheter for Liu Xiaobos tidlige død. Vi synes det er svært urovekkende at han ikke ble overført til et sykehus hvor han kunne få god behandling før han ble uhelbredelig syk, sier hun.

Se den første ekstrasendinga i sin helhet

USAs utenriksminister Rex Tillerson uttrykker sine kondolanser, og sier Kina nå må løslate Liu Xiaobos kone som har vært i husarrest siden 2010.

– Hun må få lov til å forlate Kina, sier Tillerson ifølge Reuters.

Den tyske forbundskansleren Angela Merkel sier at hun sørger over dødsfallet.

– Liu Xiaobo var en modig forkjemper for menneskerettigheter og ytringsfrihet, skriver Merkels talsmann Steffen Seibert på Twitter.

Krf-leder Knut Arild Hareide skriver på Twitter at han mottok meldingen med sorg.

– Noen mennesker ofrer alt for andres frihet, skriver han.

Andre fredsprisvinner som dør i fengsel

Thorbjørn Jagland, som ledet Nobelkomiteen da Liu Xiaobo fikk fredsprisen, sier til NTB at Liu hadde en stående invitasjon om å komme til Norge og motta den.

– Det er trist å notere seg at han er den andre i hele nobelhistorien som ikke har kunnet motta prisen fordi han døde i fengsel, sier Jagland.

Berit Reiss-Andersen

Berit Reiss-Andersen, leder for Nobelkomiteen, sier Kina bærer en stor del av ansvaret for dødsfallet.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Sist en fredsprisvinner døde i fengsel, var i 1938 da pasifisten Carl von Ossietzky døde på et sykehus i Nazi-Tyskland.

– Selv om Liu Xiaobo ble dårligere, fortsatte kinesiske myndigheter med å isolere familien og ham. Arrogansen, ondskapen og hjerteløsheten er sjokkerende, men Liu Xiaobos kamp for et demokratisk Kina fortsetter, skriver Human Rights Watch (HRW) i en uttalelse.

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein, sier verden har mistet en mann som viet livet sitt til å kjempe for andre.

– Han var definisjonen på mot og verdighet, sier høykommissæren i en uttalelse.

Ble dødssyk i fengsel

Liu Xiaobo ble i 2009 dømt til elleve års fengsel etter at han medforfattet det politiske manifestet Charter 08, som bl.a. la ned krav om demokrati og politiske reformer i landet.

Året etter ble han tildelt Nobels fredspris, men fikk ikke anledning til å reise til Oslo for å motta prisen. Fraværet ble symbolisert med en tom stol på utdelingen.

Norway Nobel Peace China

Stolen sto tom da Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris i 2010.

Foto: JOHN MCCONNICO / Ap

I sommer ble Liu Xiaobo diagnostisert med dødelig leverkreft og overført fra fengsel til sykehus. Flere land, inkludert USA og Tyskland, tok til orde for at han skulle få behandling i utlandet, noe kinesiske myndigheter satte ned foten for.

Liu Xiaobo ble undersøkt av utenlandske leger

SISTE NYTT

Siste nytt