Hopp til innhold

Litvinenkos siste ord

Den tidligere KGB-spionen Aleksandr Litvinenko brukte sine siste ord til å beskylde Russlands president Vladimir Putin for å ha tatt livet av ham.

Aleksandr Litvinenko
Foto: HANDOUT / AFP

Litvinenkos brev ble i dag lest opp utenfor sykehuset der han døde.

Eks-spionen ble syk for tre uker siden, etter å ha møtt en annen tidligere KGB-spion på et hotell i London.

Myndighetene i Russland nekter for å ha noe med Litvinenkos død å gjøre.

Litvinenkos venn Alexandr Goldfarb fortalte pressen at brevet ble diktert for tre dager siden, og siden signert med hans kone tilstede.

Brevet

Jeg takker mange mennesker. Mine leger, sykepleiere og sykehuspersonalet som gjorde alt de kunne for meg. Det britiske politiet, som forfølger saken min med kraft og profesjonalisme, og som passer på meg og min famile.

  Jeg takker den britiske regjeringen for å ha tatt vare på meg. Jeg er stolt over å være en britisk statsborger. Jeg takker det britiske folk for deres støtte og for interessen de har vist i min vanskelige situasjon.

  Jeg takker min kone Marina, som har stått ved min side. Min kjærlighet for henne og for vår sønn kjenner ingen grenser.

Alexandr Litvinenko, tidligere KGB-agent
Foto: ALISTAIR FULLER / AP

  Men nå som jeg ligger her hører jeg vingeslagene til dødens engel. Kanskje jeg klarer å lure ham, men jeg må innrømme at beina mine ikke løper så fort som jeg skulle ønske.

  Jeg tror, derfor, at dette er tidspunktet å si en eller to ting til den personen som er ansvarlig for min sykdom.

  Kanskje du lykkes med å få meg stille, men den stillheten kommer til å koste. Du har vist deg å være så barbarisk og hensynsløs som dine mest fiendtlige kritikere har påstått. Du har ingen respekt for liv og frihet, og du har ingen siviliserte verdier. Du er uverdig din stilling, uverdig tilliten til siviliserte menn og kvinner.

  Kanskje du lykkes med å gjøre en mann stille. Men et brøl av protester fra hele verden vil gjalle, hr. Putin, i dine ører for resten av livet ditt.

  Må Gud tilgi deg for det du har gjort, ikke bare mot meg, men mot det elskede Russland og dets folk.

Signert, Alexandr Litvinenko.

SISTE NYTT

Siste nytt

Biden tala etter Trump-skytinga

Biden trekker seg: – Biden sette partiet og framtida framfor seg sjølv

I fleire veker har presset mot Biden om å trekke seg vakse. Då beskjeden kom, hagla støtteerklæringane inne.

Joe Biden trekker seg

I ukevis har diskusjonen om hvorvidt Joe Biden (81) er egnet som demokratenes presidentkandidat blitt stadig heftigere. Nå melder Biden at han trekker seg.

TOPSHOT - A young Palestinian boy stands barefoot near stagnant wastewater in Deir el-Balah in the central Gaza Strip on July 19, 2024. Polio has been detected in samples of sewage that is starting to take over Gaza in the grip of a devastating war, health authorities in the Hamas-run territory and Israel said on July 18, where thousands of people live in crowded tent cities of war-displaced. (Photo by Bashar TALEB / AFP)

Funn av polio i Gaza, Israel vaksinerer soldatane sine

WHO fryktar ein polioepidemi med eit helsevesen på kne i Gaza. Samstundes vaksinerer Israel soldatane sine før dei blir sendt i krigen.