Hopp til innhold

Litvinenkos far kaller sønnen forræder og tigger om tilgivelse

Fem år etter at sønnen døde på et sykehus i London trekker Valter Litvinenko tilbake alle anklager og ber om å få vende hjem til Russland.

Video Litvinenkos far sier unnskyld

Se Litvinenkos far på russisk TV.

Hans-Wilhelm Steinfeld, Moskva
Foto: NRK
Alexandr Litvinenko

Alexandr Litvinenko døde på sykehuset i London etter å ha blitt forgiftet.

Foto: Familien / AP
Valter Litvinenko

Det var en aldrende og trist Valter Litvinenko som sto frem på russisk TV torsdag.

Foto: NRK

Torsdag kveld fikk den 73-årige russeren Valter Litvinenko fem minutter i Russlands mest sette nyhetsprogram «VREMJA».

Der stor faren til Aleksandr Litvinenko frem og fortalte at han har snudd tvert om i synet på sønnens død.

Grunnen var at svigerdatteren Marina nylig gikk ut og medga at Aleksandr Litvinenko hadde arbeidet for den britiske etterretningstjenesten MI 6 og fått betalt for det.

Gråtende fortalte den myrdede, påståtte dobbeltagentens far, at dette rystet ham slik at han nå tryglet Russland om nåde med ordene «mitt fedreland – tilgi meg!»

Myrdet i 2006

Den 73-årige russeren Valter Litvinenko er far til avdøde Aleksandr Litvinenko som døde etter forgiftning med det radioaktive middelet Polonium i London i 2006.

Aleksandr Litvinenko var oberstløytnant i Russlands sikkerhetspoliti FSB. I Moskva hadde han ansvaret for kampen mot to av de største gruppene som sto bak organisert kriminalitet på gateplan.

Han hoppet av i Storbritannia og gikk i ledtog med den falne oligarken Boris Berezovskij og den tsjetsjenske eksillederen Akhmed Zakajev.

Britiske myndigheter tror imidlertid agenter fra den russiske stat likviderte avhopperen og siktet en tidligere FSB-medarbeider Andrej Lugovoj.

Lugovoj ble krevd utlevert fra Russland, men ble valgt inn i dumaen i 2007 og nektet utlevert til Storbritannia.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Litvinenkos begravelse

Alexander Litvinenkos enke, Marina Litvinenko snakker med Valter Litvinenko (t.v.) og den russiske dissidenten Vladimir Bukovskij under Litvinenkos begravelse i London 7. november 2006.

Foto: ODD ANDERSEN / AFP

Slo seg ned i Italia

Valter Litvinenko

Valter Litvinenko sa at han ikke hadde penger til strømregningen.

Foto: NRK

Aleksandr Litvinenkos enke Marina stilte seg også bak påstandene om at den russiske stat sto ansvarlig for mordet på hennes mann.

Faren Valter, som hoppet av i 2008 sammen med sin kone, deltok også i kampanjen for å ansvarliggjøre daværende president Vladimir Putin.

Foreldreparet slo seg ned i Italia der hustruen døde i fjor og ble begravd der.

I Italia er Valter Litvinenko ifølge seg selv en fattig mann, han har ikke penger til strømregningen, og fremsto som en bitter gammel mann.

Har mistet Berezovskij-støtten

Valter Litvinenko og Akhmed Zakajev

Valter Litvinenko og den tsjetsjenske opprørslederen Akhmed Zakajev under Alexander Litvinenkos begravelse i London 7. desember 2006.

Foto: MAX NASH / AP

I TV-reportasjen ble Valter Litvinenko Vist arm i arm med både tsjetsjeneren Akhmed Zakajev og eks-oligarken Boris Berezovskij.

I 1998 var Boris Berezovskij på høyden av sin makt som sekretær for Russlands nasjonale sikkerhetsråd.

I mars det året ledsaget han president Boris Jeltsin til Helsingfors og toppmøtet med USAs president Bill Clinton.

Men Berezovskij kom i konflikt med Vladimir Putin i 2000 over Tsjetsjenia-konflikten og hans eget TV-monopol.

Men til forskjell fra oligarken Mikhail Khodorkovskij rakk Berezovskij å gjøre en avtale med Putin, kom seg til London og har siden derfra drevet sin egen kampanje mot Russland under Putin.

Fremdeles rår Boris Berezovskij over en milliardformue. Når hans tidligere venn Valter Litvinenko frister et stusselig og fattigslig liv i Italia ifølge Litvinenko selv, er det åpenbart slutt på støtten til ham fra Berezvoskijs side.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Litvinenko og Berezovskij

Enken etter Alexander Litvinenko, Marina Litvinenko sammen Boris Berezovskij under lansering av Litvinenko Justice Foundation i London 3. paril 2007.

Foto: SANG TAN / AP

Besøkte Oslo

Marina Litvinenko besøkte Oslo etter mannes død i 2006 i samband med en bokutgivelse om drapet på ektemannen, Valters sønn Aleksandr.

I intervju med NRK-Dagsrevyen medga enken at hun ikke hadde konkrete holdepunkter for å påstå at Vladimir Putin hadde gitt ordre til drapet på mannen.

Marina Litvinenko medga også, at det fantes mange potensielle gjengmedlemmer i Moskva med motiv for å ta livet av hennes mann fordi han nettopp som medlem av det hemmelige politiet hadde bekjempet dem.

Når svigerfaren nå står frem på russisk TV og stempler sin avdøde sønn som en betalt forræder, kan Vladimir Putin innkassere nok en triumf i forhold til Storbritannia på to uker.

Britene innrømmet spionasje

Spionstein

Rossija publiserte disse bildene av spionsteinen.

Foto: HO / AFP

For i en BBC-dokumentar nylig fremsto tidligere statsminister Tony Blairs stabssjef Jonathan Powell, at britiske MI 6 plasserte en falsk stein med en satelittsambandsstasjon til bruk for britiske agenter i Moskva i Gorkij-parken i 2006.

Russere som spionerte for MI 6 kunne på sekunder filoverføre materiale til London fra små lomme-computere i det de passerte denne steinen, et livsfarlig trick i spionasjens grå verden.

Med Valter Litvinenkos gråtende bønn om tilgivelse for å komme hjem i igjen til Russland, er også mysteriet om hans egen sønns død hyllet inn i enda tettere tåke fra etterretningsverdenens kalde atmosfære.

Den tidligere KGB-majoren Vladimir Putin på sin side kan notere seg for nok et stikk og det svært beleilig i valgkampen foran presidentvalget 4. mars.

For Putin bombarderes av anklager fra særlig den liberale, provestlige opposisjonen i Russland.

Da kom Valter Litvinenkos Canossagang beleilig inn på den russiske, politiske arena foran morgendagens varslete protester mot valgfusket under dumavalget 4. desember, og antakelsen om at dette kan gjenta seg til Vladimir Putins fordel under presidentvalget 4. mars.

SISTE NYTT

Siste nytt