NRK Meny
Normal

Litvinenko begravet i dag

Familie og venner viste Litvinenko den siste ære under begravelsen i formiddag i en moské i London. 

Begravelsesbil Litvinenko
Foto: MAX NASH / AP

En svart likbil drappert av hvite blomster ledet begravelsesprosesjonen bestående av ti biler til Highgate kirkegård nord i London. På denne kirkegården ligger blant andre Karl Marx begravet.

Noen timer tidligere samlet over 100 personer seg til en minneseremoni i moskeen ved Regent Park. Blant dem var den ledende tsjetjenske separatistlederen Akhmed Zakayev, Litvinenkos far og en rundt 20 år gammel sønn.

Walter Livinenko, far til Aleksandr Litvinenko, ankommer begravelsen
Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / AP

 

Konverterte

- Det er Putin som har skyld i min sønns død, sa Walter Litvinenko. Han gjentar således påstanden som sønnen skrev i et brev før han døde.

Litvinenko døde på et sykehus i London 23. november. Få dager før han døde, konverterte Litvinenko til islam, og han ble derfor gravlagt under en privat muslimsk seremoni i London i dag. Han begraves i en spesiell luft-tett kiste.

Et fulltallig pressekorps møtte Litvinenkos far da han kom til sin sønns begravelse i formiddag. Rundt 30 familiemedlemmer og venner fra Russland og Italia deltar i begravelsen.

 
Forholdet uendret

- Forgiftningen av Litvinenko påvirker ikke forholdet mellom Russland og Storbritannia, sier den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov.
- Scotland Yards etterforskning påvirker ikke de politiske forbindelsene mellom Russland og Storbritannia, sier Lavrov til nyhetsbyrået Interfax. Senest mandag ga Lavrov uttrykk for det motsatte:

- Dette er selvfølgelig skadelig for våre relasjoner, sa Lavrov under et besøk i Brussel.

 

Etterforsker i Moskva

Den russiske avhopperen, Aleksandr Litvinenko, ble forgiftet med det radioaktive stoffet polonium-210. Før han døde, beskyldte han Russlands president Vladimir Putin for å stå bak forgiftningen. Venner og støttespillere av den russiske avhopperen hevder at han ble forgiftet av russisk etterretning. Russiske myndigheter avviser dette som oppspinn.

 

Scotland Yards etterforskere i Moskva på jakt etter spor i Litvinenko-saken.
Foto: ALEXANDER NATRUSKIN / REUTERS

 

Ni britiske etterforskere er nå i Moskva for å etterforske saken. Men etterforskerne vil ikke få snakke med en tidligere KGB-offiser som hevder han sitter på viktige bevis i saken.

Etterforskerne understreker at det fortsatt er høyst uklart hvem som kan ha forgiftet Litvinenko, men understreker at de blir i Moskva til etterforskningen er fullført.

Det er viktig å understreke at vi ikke har trukket noen konklusjoner om metodene som ble brukt, motivet eller identiteten til dem som kan være ansvarlige for Litvinenkos død, heter det i en uttalelse fra Scotland Yard.

Britisk politi bekreftet i går at de etterforsker saken som en drapssak, tidligere er Litvinenko-saken blitt omtalt som et mistenkelig dødsfall.

Foto: Scanpix/AFP

 

 

 

 

 

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt