Hopp til innhold

Litt mindre matmangel i Somalia

Situasjonen for sultofrene i Somalia er blitt litt bedre. FN har trukket tilbake varselet om hungersnød i tre regioner, men opprettholder det i tre andre.

Maismelsekker i flyktningleiren Dadaab

Takket være den store humanitære situasjonen er varslet om hungersnød trukket tilbake i tre somaliske regioner.

Foto: STR / Reuters

FN mener likevel at matmangelen fortsatt er er verdens verste humanitære krise, og 250.000 mennesker trenger umiddelbar hjelp, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Mange kommer fortsatt til å sulte ihjel i flere måneder i de tre regionene der det ennå er hungersnød.

Hjelpen monner

Benedicte Petersen

Benedicte Petersen er programkoordinator i Kirkens Nødhjelp.

Foto: Kirkens Nødhjelp

- Stor humanitær innsats har avhjulpet den verste matmangelen i tre regioner, heter det i en melding fra FN-organisasjonen som overvåker ernæringssituasjonen i landet.

Det er programkoordinator Benedicte Petersen i Kirkens Nødhjelp enig i.

- Dessuten har graset begynt å gro igjen etter at regntiden kom i oktober. Det betyr at bøndene igjen kan slippe dyrene sine ut på beite, sier hun.

Petersen sier at en de gjenværende regionene med hungersnød er hovedstaden Mogadishu.

- Mange tusen mennesker har strømmet til hovedstaden fra resten av landet og presset på byen er stort. Det er vanskelig å nå alle de nyankomne med hjelp, sier hun.

- Flere titusener har dødd siden april, og flere kommer til å dø de kommende månedene, heter det i meldingen fra FN.

FN har nedgradert varselet fra hungersnød til en nødssituasjon i de tre aktuelle områdene.

Fortsatt høye dødstall

- Dødstallene, særlig for små barn, er fortsatt ekstremt høye på grunn av sykdommer som meslinger, kolera og malaria, opplyser FN.

FN erklærte hungersnød i de to første regionene i juli. Seinere ble varselet utvidet til fire andre områder.

FNs definisjonen på hungersnød er at minst 20 prosent av en husholdning lider av ekstrem matmangel, at over 30 prosent av befolkningen er akutt feilernært, og at to av 10.000 innbyggere dør hver dag.

Økt spenning

Spenningen har tiltatt siden Kenya i forrige måned sendte soldater og fly over grensen til Somalia for å bekjempe geriljaorganisasjonen al-Shabaab som har stått bak flere bortføringer og mindre terrorangrep i Kenya.

- Kenya har stengt grensen. Det betyr at ingen somaliere lenger kan søke tilflukt i verdens største flyktningleir, Dadaab, men heldigvis er behovet for flukt også redusert, sier Benedicte Petersen i Kirkens Nødhjelp.

Samtidig slåss al-Shabaab også mot styrken fra Den afrikanske union (AU). Seinest i går var det harde kamper i hovedstaden Mogadishu der al-Shabaab angrep AU-styrken. Fire sivile ble drept og 12 såret.

SISTE NYTT

Siste nytt