NRK Meny
Normal

- Liten fare for Pakistans atomanlegg

Det er lite trolig at terroristgrupper vil ha mulighet til å få tak i, eller anvende pakistanske atomvåpen, skriver NRK-reporter Atta Ansari i denne utenrikskommentaren.

PAKISTAN-ATTACK/

Pakistansk militærpersonell holder vakt ved flybasen i Karachi, kort tid etter anrepet fra Taliban.

Foto: ATHAR HUSSAIN / Reuters

Atta Ansari, kommentar
Foto: NRK

Det er i dag ingenting som tyder på at terroristgruppene som opererer i Pakistan har interesse eller kapasitet til å kunne bryte seg inn på pakistanske atomvåpenanlegg

Dette til tross for at en flybase i byen Karachi ble angrepet på søndag.

Les mer:

Atomvåpen er ifølge pakistanske myndigheter ikke satt sammen og klare til bruk. Til tross for at Pakistan til stadighet blir formanet til å passe godt på sine atomvåpen, er det til dags dato ingenting som tyder på at terrorister er ute etter atomvåpen. Verken etterretningskilder eller våpeneksperter har meldt om planer eller forsøk fra Al Qaida eller Taliban om å stjele pakistanske atomvåpen.

Langt unna James Bond

Det er dessuten ikke slik som vi kanskje har sett i en James Bond-film, at en kjeltring kan utløse atomkrig bare ved å trykke på en blinkende rød knapp installert i en sølvkoffert. Virkeligheten er helt annerledes og mye mer komplisert.

De forskjellige våpendelene, som gjør det mulig å skyte en langdistanserakett med nukleære stridshoder, ligger lagret på flere hemmelige steder i landet. Det er kun noen få mennesker i Pakistan som vet hvor stridshoder og leveringssystemer oppbevares.

PAKISTAN-ATTACK/

Angrepet mot flybasen i Karachi var nøye planlagt, og overrasket mange.

Foto: ATHAR HUSSAIN / Reuters

Skulle det likevel, mot all sannsynlighet, komme et angrep mot et atomanlegg, vil hæren i Pakistan umiddelbart sette inn store ressurser for å slå tilbake mot terroristene. Dessuten vil ikke Pakistans allierte, USA, sitte stille og se på.

Selv om forholdet mellom Pakistan og USA kan synes å være turbulent akkurat nå, har de fortsatt utbredt samarbeid på militærsiden. Det jobbet også flere amerikanere på flybasen i Karachi da angrepet kom. Terroristene sprengte fly som USA nylig hadde levert.

Flybasen var ikke representativ

Vi må huske på at Pakistan er i veldig stor grad et åpent samfunn, og Ikke et lukket samfunn som for eksempel Nord-Korea. Flybasen i Karachi er ofte åpen for publikum – det er ingen hemmelig base. Baset har til og med et forsvarsmuseum som er åpent for publikum. Flere ganger i året er det også parader og oppvisninger fra flyvåpenet, der publikum har tilgang til deler av basen.

Men slik er det ikke på de hemmelige stedene der atomvåpen oppbevares. For det første er det få mennesker som har den avgjørende informasjonen, og for det andre overvåkes og bevoktes samtlige anlegg som er en del av det pakistanske atomprogrammet døgnet rundt.

Taliban-angrep mot militærbase i Karachi, Pakistan

Taliban har hevdet at angrepet på søndag er en hevnaksjon mot drapet på Osama bin Laden.

Foto: ASIF HASSAN / Afp

For å kunne sette sammen atomvåpen og deretter levere dem eller skyte dem mot bestemte mål, kreves det stor kompetanse. Terroristene vil trolig trenge et drevent mannskap. Muligens våpeningeniører og eksperter med kunnskap om navigering og raketteknologi. Det er ingenting som tyder på at Al Qaida og Taliban har denne type kompetanse.

Dessuten vil det være svært vanskelig, om ikke umulig, å klare og vinne slagene over de mange anleggene, for å kunne få tak i de nødvendige delene som må til for å utløse et atomangrep.

Alle taper på atomkrig

Et annet spørsmål er hvem terroristene i så fall skulle angripe. De vet så godt som alle andre at en atomkrig vil være selvutslettende. Ødeleggelsene ville vært massive.

De ville ikke ha oppnådd målet sitt – å kaste amerikanerne ut av Afghanistan. Pakistanske atomvåpen har heller ikke lang nok rekkevidde til å nå USA eller Europa.

Dessuten vil India kunne reagere raskt, og sette en stopper for det hele.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt