NRK Meny
Normal

– Vi trenger ikke flagg og lusekofte og slikt

Bare én av fire svensker feirer nasjonaldagen, selv om de har fri i dag. – Vi har aldri behøvd å hevde oss, forklarer historiker Håkan Småland.

Svensk nasjonaldag

Slik så det ut foran slottet i Stockholm på nasjonaldagen. Historiker Håkan Nordmark sier feiringen ikke kommer fra grasrota, men er vedtatt ovenfra.

Foto: Scanpix/Smålands museum

I mange år har dagen i dag vært «svenska flaggans dag» og fra 2005 ble dagen en fridag etter et vedtak i Riksdagen.

I dag hilste Kronprisesse Victoria og hennes familie på folket utenfor slottet i hovedstaden.

(Saken fortsetter under bildet)

Nasjonaldagen i Sverige

Prins Daniel, prinsesse Estelle og kronprinsesse Victoria møtte et stort pressekorps utenfor slottet i Stockholm på nasjonaldagen.

Foto: Kristi Marie Skrede / NRK

Bortsett fra at flagget heises, er det ellers lite offentlig markering av dagen. Noen steder arrangeres det barnetog og folk kler seg i folkedrakt, men for mange svensker er dagen bare en fridag på lik linje med andre.

Håkan Nordmark som er historiker på Smålands museum sier til Sveriges Radio at det er to grunner til at dagen markeres lite.

Dagen ble vedtatt ovenfra

– Vi har lenge visst hvem vi er. Mange sammenligner med Norge som er en ung nasjon. Der har de dårlige erfaringer med unioner, de holdt på å bli oppslukt av Danmark og ble en liten del av Sverige. Der trenger de lusekofter og flagg og slikt, men vi vet jo hvem vi er, sier han.

Den andre grunnen mener han er at svenskenes nasjonaldag er noe som er vedtatt ovenfra.

– Det kommer ikke fra grasrota, det er ikke så gøy med et påbud fra oven om man skal feire.

Han viser i tillegg til at mange på denne tiden av året er opptatt med avsluttende eksamener. I tillegg er det ikke så lenge til midtsommeraften, og dét er en dag svenskene feirer, sier Nordmark.

Hvorfor 6. juni?

En spørreundersøkelse kommunikasjonsbyrået GFK har gjort blant over 1000 svensker i alderen 15 til 84 år, viser at bare 27 prosent feirer dagen, skriver Svenska Dagbladet. Etnolog ved Södertörns Högskola, Agneta Lilja, er enig med Håkan Nordmark.

– Det var ikke noe behov i folket, dagen er innført ovenfra, og slikt fungerer ikke, sier hun.

Også Lilja sammenligner den blågule nasjonaldagen med 17. mai.

– Svenskene elsker sitt land, men vi uttrykker det på andre måter. Nordmennene har vært under både svensk og dansk herredømme, de har sikkert et større behov for å uttrykke selvstendighet, mener hun.

En tredel av de spurte vet heller ikke hvorfor dagen feires akkurat den 6. juni. At Gustav Vasa ble konge den dagen i 1523 eller at regjeringen underskrev regjeringsreformen i 1809, er ikke noe mange kobler med feiring.

Lilja forteller at en avstemning gjort for en tid tilbake viste at midtsommerfeiringen er den mest populære høytiden i landet.

En av fire feirer

Rita Rohlin

Rita Rohlin sier den svenske feiringen ikke kan sammenlignes med nordmennennes 17. mai.

Foto: Kristi Marie Skrede / NRK

Selv om undersøkelser viser at mange ikke markerer dagen, treffer NRK noen av dem som gjør det i Stockholm. Byen forbereder seg på prinsessebryllup denne helgen og Rita Rohlin har kommet fra Ystad for å se kronprinsessefamilien på nasjonaldagen.

– Det var en opplevelse å se dem. Vi er så glade og stolte over det gule og blå flagget. At man nå feirer nasjonaldagen er fantastisk, det er jeg meget glad for, sier hun.

Rohlin forteller at hun har bodd i Oslo i to år og sett hvordan 17. mai feires der.

– Dette er ikke på nær slik som det, det kan ikke sammenlignes.

To eldre damer står smilende foran slottet. De er venninner som skal feire dagen sammen i Stockholm.

– Vi er her for å se slottet, vi skal følge alt som skjer her, så skal vi ut og spise lunsj. Nasjonaldagen er ‘mycke viktig’ for oss. Det har jo ikke vært noen helligdag før, men nå har det endelig blitt det.

De innrømmer at de har beundret den norske feiringen.

– Vi har ønsket vi kunne ha en slik nasjonaldag og nå har vi begynt med det. Litt forsiktig, men det kommer, sier Viveka Hagfalk og Monica Haglund til NRK.

Viveka Hagfalk og Monica Hegglund

Viveka Hagfalk og Monica Haglund markerer dagen med å spise en bedre lunsj.

Foto: Kristi Marie Skrede / NRK

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt