Hopp til innhold

Listhaug om koranskolebarn i Kenya: – Mer forferdelig enn jeg hadde trodd

NAIROBI/OSLO (NRK): Norske myndigheter har fått informasjon om at norske barn også har blitt sendt på koranskole til Kenya. Nå vil Norge samarbeide med EU om elektronisk overvåking av spesielt sårbare barn og unge.

Tegning av en gutt hengende fra fastbundne føtter og armer.

NRK har vært i kontakt med flere ungdommer som skildrer opplevelsene på koranskolen i Somalia. De sier blant annet at de ble lenket fast, slått og pisket på ryggen og under føttene. Nå får norske myndigheter vite at norske ungdommer også skal ha blitt sendt på lignende skoler i Kenya.

Foto: Esther Bjørneboe / NRK

Sylvi Listhaug er i dag i Nairobi i Kenya hvor hun har hatt møte Glem Kayser, generalkonsul ved den amerikanske ambassaden, og representanter fra flere vestlige ambassader.

Sylvi Listhaug i Nairobi, Kenya

Sylvi Listhaug er i Kenya hvor hun har hatt møter ved den amerikanske ambassaden.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

På møtet ble det vist bilder og annen dokumentasjon på barn som er i koranskoler og behandlingssenteret i landet, hvor de blir utsatt for forferdelige forhold. Det skal ha skjedd både voldtekt og bruk av machete, ifølge amerikanerne.

– Dette var mer forferdelig enn jeg hadde trodd, sier Sylvi Listhaug til NRK.

Elektronisk overvåking

Amerikanske myndigheter samarbeider med kenyansk politi for å få sendt disse barna hjem.

De har primært undersøkt saker der amerikanske og britiske familier har sendt sine «problembarn» dit, men de skal også ha fanget opp et norsk tilfelle.

Ifølge Listhaug er det mulig å gjøre mer for å hjelpe barna som er i Kenya, enn de som befinner seg langt inne i Somalia.

NRK har tidligere omtalt brutale forhold ved koranskoler i Somalia der barn har blitt sendt av sine foreldre i Norge.

Norge samarbeider nå med EU for å få på plass et system med elektronisk overvåking av spesielt sårbare barn og unge i Norge, slik at de vil bli stoppet i passkontroll på grensen på vei ut av Schengen.

Vold og mishandling

I en rekke reportasjer i fjor høst har NRK avslørt at norske ungdommer har blitt sendt til koranskoler i utlandet.

Flere av ungdommene NRK snakket med forteller om en skolehverdag med omfattende vold og mishandling.

I fjor kom også tall fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratets (Bufdir) Kompetanseteam mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse som viste at de hadde bistått i 338 enkeltsaker fra nyttår til 31. august 2017.

Ifølge Kompetanseteamet omhandlet de fleste tilfellene æresrelatert vold, og mange av sakene handlet om unge jenter rundt 18 år.

SISTE NYTT

Siste nytt