Breiviks forsvarere i USA for å samle bevis

Anders Behring Breiviks forsvarere Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra er i USA for å innhente beviser til straffesaken mot klienten deres.

Vibeke Hein Bæra og Geir Lippestad i USA

NRK møtte mandag forsvarerne Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra et sted på vestkysten av USA.

Foto: Anders Tvegård / NRK

Anders Tvegård (USA)

Forsvarerne reiste fredag til USA hvor de i samarbeid med amerikansk politi og FBI skal gjennomføre flere rettslige avhør i arbeidet med forsvaret for klienten deres.

NRK møtte forsvarerne mandag da de befant seg et sted på vestkysten av USA.

Sentrale bevis

– Det dreier seg om et sentralt bevisopptak som er viktig i saken og som vi som forsvarere har bedt om. Vi håper det blir gjennomført på en god måte, sier Geir Lippestad til NRK.

Han vil ikke gå nærmere inn på hva som blir tema for avhørene eller detaljene rundt hvordan de vil foregå. Han sier det er politiet som har regien for opplegget.

– I dette bevisopptaket er det en stor grad av frivillighet som er avgjørende. Derfor blir det lagt en del premisser rundt det som er viktig å følge opp, sier Lippestad.

Håper på grundig rapport

Samtidig som forsvarerne befinner seg i USA legges sakkyndigrapporten om Anders Behring Breivik fram .

Da blir det klart om 32-åringen var tilregnelig da han 22. juli i år detonerte en bilbombe i Regjeringskvartalet og tok livet av 69 personer på Utøya.

– Vi forventer at det blir en grundig rapport om både hans barndom, oppvekst og store deler av hans voksenliv. Den vil forhåpentligvis gi relativt klare konklusjoner, sier Lippestad.

Medforsvarer Vibeke Hein Bæra håper rapporten kan være med på å kaste lys over hva som fikk klienten deres til å gjennomføre terroraksjonen.

– Rapporten blir avgjørende i forhold til skyldspørsmålet. Den vil også være viktig i forhold til å belyse saken som sådan og i vårt arbeid når vi skal forsøke å forklare det uforklarlige, sier Bæra.

Hun sier det er uvesentlig for dem om Breivik regnes som tilregnelig eller ikke.

– Vi ser ikke etter den enkleste løsningen her. Det er ikke målet. Vi er her først og fremst for å påse at rettssikkerheten skjer fyllest, sier hun.

Rapporten blir overlevert Oslo tingrett klokka 09 i formiddag. Klokka 13 holder statsadvokatene en pressekonferanse som du kan se direkte på NRK.no.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt