Hopp til innhold

Libyske rivalar venta å signere våpenkvileavtale

Opprørsgeneralen Khalifa Haftar og den internasjonalt anerkjente regjeringa i Libya er venta å signere ein våpenkvileavtale i Moskva måndag.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan møtte statsminister Fayez al-Sarraj fra Libyas internasjonalt anerkjente regjering i Istanbul søndag. Mandag er det ventet at partene i konflikten i Libya skriver under en våpenhvileavtale.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan møtte statsminister Fayez al-Sarraj frå Libyas internasjonalt anerkjente regjering i Istanbul søndag. Måndag er det venta at partane i konflikten i Libya skriv under ein våpenkvileavtale.

Foto: AP/NTB Scanpix

Begge sider i den blodige konflikten i det oljerike landet i Nord-Afrika er blitt enige etter å i praksis ha delt landet i to dei siste åra.

Avtalen om stopp i krigshandlingane trådte i kraft i helgen. Mandag skal den bli underskriven, får nyheitsbyrået AFP opplyst frå ei kjelde i den libyske regjeringa.

Soldater for den FN-støttede regjringen i Libya tar en matpause sør for Tripoli søndag.

PAUSE: Soldater som er lojale til den FN-støttede regjeringen tar seg en pause mens de holder vakt et stykke sør for hovedstaden Tripoli på søndag.

Foto: MAHMUD TURKIA / AFP/NTB Scanpix

Statsminister Fayez al-Sarraj i den FN-støtta regjringa i Vest-Libya gjer seg klar til å signere avtalen med opprørsgeneralen Khalifa Haftar som har kontrollert deler av Øst-Libya med sin LNA-milits.

Sarraj ber òg innbyggjarane i Libya om å førebu seg.

– Eg oppmodar alle libyarar til å legge fortida bak seg, legge all usemjene til side og stå saman på vegen mot stabilitet og fred, sa han i ein kort fjernsyns-tale søndag.

Skulda for brot på våpenkvilen

Våpenkvilen som tråde i kraft ved midnatt natt til søndag, kom i stand etter oppmoding frå Tyrkia, som støttar statsminister Fayez al-Sarraj, og Russland som uoffisielt står på Haftars side.

Begge sider i konflikten skulda søndag kvarandre for brot på våpenkvilen.

Lev Dengov, leiar for Russlands delegasjon i forhandlingane, seier rivalane skal einast om vilkåra for eit framtidig semje i Libya. Det inkluderer semja om detaljane i våpenkvileavtalen.

Dengov la til at han ikkje veit om partane ville møtast ansikt til ansikt. Khalifa Haftar skal allereie vere på plass i Moskva, ifølgje det statlege russiske nyheitsbyrået Ria Novosti.

Den tyrkiske utanriksministeren Mevlut Cavusoglu og forsvarsminister Hulusi Akar kjem òg den russiske hovudstaden måndag.

Opprørsgeneralen Khalifa Haftar skal være på plass i Moskva. Der er det ventet at han skriver under på en våpenhvileavtale initiert av Tyrkia og Russland.

Opprørsgeneralen Khalifa Haftar skal vere på plass i Moskva. Der er det venta at han skriv under på ein våpenkvileavtale initiert av Tyrkia og Russland.

Foto: Ivan Sekretarev / AP/NTB Scanpix

Kaos og anarki

Oljerike Libya har vore prega av kaos og anarki sidan opprørarar med luftstøtte frå Noreg og andre Nato-land i 2011 styrta Muammar Gaddafis regime.

Sidan har ei rekke militsgrupper kjempa om makta, noko som har bidratt til å gjere Libya til eit senter for menneskehandel og eit bruhovud for flyktningar og migrantar som prøver å ta seg sjøvegen til Europa.

I 2019 vart situasjonen ytterlegare forverra då Haftar og militsen hans gjekk til angrep på hovudstaden Tripoli vest i landet.

Sidan starten på offensiven har meir enn 280 sivile og 2000 soldatar vorte drepne, ifølgje FN. 146.000 libyarar er drivne på flukt.

Demonstrasjon til støtte for den FN-støttede regjeringen i Libya. Libysk flagg.

Før helgen var det en stor demonstrasjon på Martyroplassen i hovedstaden Tripoli mot den sterke mannen i LNA-militsen, Khalifa Haftar.

Foto: MAHMUD TURKIA / AFP/Tne Scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt