NRK Meny
Normal

– Gaddafis soldater har tatt på seg gassmaskene

Muammar al-Gaddafis styrker skal ha blitt observert med gassmasker. Opprørerne frykter nå at den libyske diktatoren skal ta i bruk kjemiske våpen.

Opprørere løper over gaten i Misrata, Libya

Opprørerne i den beleirede byen Misrata frykter at Muammar al-Gaddafi skal ta i bruk sennepsgass.

Foto: STR / Ap

Gaddafi holder tv-tale 30. april

Muammar al-Gaddafi sitter trolig på flere tonn sennepsgass.

Foto: Reuters

Gaddafis tidligere innenriksminister fortalte i forrige uke at Gaddafi fortsatt har flere tonn sennepsgass som han snart er klar til å bruke.

– Gaddafi er desperat nå. Dessverre har han fortsatt rundt 25 prosent igjen av de kjemiske våpnene sine, som han kan komme til å bruke ettersom han er i en håpløs situasjon. Han sier alltid: «Du skal elske meg, ellers dreper jeg deg», sa han.

I den beleirede byen Misrata, der over 1000 mennesker er drept så langt, har det brutt ut panikk etter at Gaddafis soldater ble observert med gassmasker, skriver Daily Mail.

Les: Gaddafi hamrer løs på Misrata

Opprørerne i byen har bedt om øyeblikkelig hjelp fra Benghazi, der opprørsbevegelsen fortsatt holder stand.

– Våre menn i Misrata vil ikke lenger bare ha våpen og ammunisjon. De trygler om gassmasker, fordi de vet at Gaddafi er troende til hva som helst, sier talsmann for opprørerne i Benghazi til avisen.

Forsyningene må sendes med skip, ettersom myndighetene har tatt kontroll over flyplassen.

Kan utvide tidsfristen

Gaddafi forsøkte å sette en tidsfrist som gikk ut på at opprørerne måtte legge ned våpnene innen tirsdag kveld, men den ble blankt avvist av opprørerne.

Ifølge nyhetsbyrået AFP vurderer Gaddafi nå å utvide tidsfristen.

Libyas viseutenriksminister Khaled Kaim hevder at rundt 400 opprørere har overgitt seg mot amnesti i Misrata, og ber justisministeren om å gi dem mer tid.

– Jeg håper justisministeren vil lytte til vår bønn om å utvide tidsfristen med minst en dag eller to, fordi det er gode tegn blant menneskene i Misrata, sier han.

Les: Både Nato og opprørerne avviser Gaddafis tilbud om fredssamtaler
Les: – Gaddafi gir våpen til tenåringer

Onsdag formiddag ble fem mennesker drept i nye bombeangrep på Misrata. Ifølge nyhetsbyrået Reuters er også International Organization for Migration (IOM) på plass med et skip for å evakuere rundt 1000 mennesker fra byen.

– Vil ikke drepe Gaddafi

Frankrikes utenriksminister Alain Juppe hevder de internasjonale styrkene ikke er ute etter å drepe Gaddafi, men å svekke ham ved å bombe strategiske mål.

– Vårt mål er ikke å drepe Gaddafi. Vi sikter på militære mål i Tripoli for å svekke Gaddafis regime, sier Juppe til nyhetskanalen France 24 onsdag.

Les: – Norske fly bombet Gaddafis hus
Les: – Danske piloter bombet Gaddafis sønn

Juppe legger til at angrepene vil fortsette helt til Gaddafis «militære kapasitet er nøytralisert».

Den internasjonale koalisjonen skal møtes i Roma i morgen for å diskutere situasjonen i Libya. Opprørerne har bedt USA, Frankrike og Italia om tre milliarder dollar i støtte for å holde det gående.

– Midlene vi har her holder trolig bare i tre eller fire uker til, sier Ali Tarhoni, som har det økonomiske ansvaret i opprørsbevegelsen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt