NRK Meny
Normal

Libysk politi trenes i England

Over 100 libyske politioffiserer er for tiden i Storbritannia der de tar en mastergrad i rettsmedisin ved universitetet i Huddersfield.

Libysk politimann

En libysk politimann dirigerer trafikken i Tripoli. Nå får vel 100 av hans kolleger opplæring i Storbritannia.

Foto: CHRIS HELGREN / Reuters

Blant polititjenestemennene er det en brigader og en major. Flere av dem har tatt med familien til Storbritannia. Studiene startet i fjor høst og skal vare i 18 måneder.

Politifolkene er trolig kriminaletterforskere, og ikke medlemmer av avdelingen som jobber med indre sikkerhet og dermed med politisk opposisjonelle, ifølge The Telegraph .

Menneskerettskritikk

Menneskerettsorganisasjonen Amnesty International har imidlertid beskyldt det vanlige politiet i Libya for ha begått en rekke menneskerettighetsbrudd før opprøret startet, blant annet en hendelse i 2006 da politiet skjøt mot demonstranter i Benghazi og drepte 12.

Sikkerhetskilder opplyser til avisen at en håndfull av politifolkene blir vurdert som svært Gaddafi-lojale, mens det er usikkert hvor de andre har sin lojalitet i den situasjonen som råder i hjemlandet.

Det britiske innenriksdepartementet har trolig en beredskapsplan klar dersom libyerne skulle søke asyl i landet, noe som ikke er usannsynlig slik forholdene i Libya er.

Flere læresteder

Universitetet i Huddersfield er et av flere britiske læresteder som avtalte å gi opplæring til libyske tjenestemenn etter møtet mellom oberst Muammar al-Gaddafi og daværende statsminister Tony Blair etter møtet mellom de to i et telt i den libyske ørknen i 2004.

I 2007 godkjente daværende innenriksminister Jacqui Smith godkjente en avtale mellom det britiske politiets etterutdanningsprogram om å undervise libyske polititjenestemenn i ledelse og rettsmedisin.

Statsråden fikk kritikk i 2009 da det ble kjent at britiske politioffiserer også hadde drevet slik opplæring i Libya.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt