Libyas EU-ambassadør går av

Libyas EU-ambassadør Hadeiba Hadi har kunngjort sin avgang og erklærer sin støtte til opprørerne i landet.

Opprørere løpet over gaten i Misrata, Libya

Sammen med flere andre diplomater, har Libyas EU-ambassadør forlatt Gaddafis regime og gått over på opprørernes side.

Foto: STR / Ap

Libyas EU-ambassadør Hadeiba Hadi og hele hans stab har brutt med Gaddafis regime. Hadi og hans medarbeidere går nå over på opprørernes side, og vil jobbe for demokrati og rettferdighet i Libya.

– Etter over fire måneder med blodsutgytelse av vårt folk, følger jeg og mine kolleger at vi er forplikta til å kunngjøre vår beslutning om å ikke lenger representere regimet, sier han i en uttalelse som er sendt til nyhetsbyrået AFP.

En europeisk diplomatkilde bekrefter avgangen, og betegner Hadi som en tungvekter innenfor det libyske diplomatiet.

– Hans avgang fører til at Gaddafis regime blir enda mer isolert, sier han til AFP.

Han er den siste i en rekke diplomater og regimetopper som har forlatt Gaddafi og hans tilhengere siden opprøret mot regimet starta i februar.

Mange diplomater har gått av

Tidligere har den libyske FN-ambassadøren og flere andre ambassadører brutt med det totalitære regimet i landet. Blant avhopperne er Libyas ambassadør til USA, Frankrike, Portugal og UNESCO.

Også mange av Gaddafis nærmeste medarberbeidere, blant annet medlemmer av hans egen regjering, har de siste månedene kunngjort sin avgang.

Både landets innenriksminister, utenriksminister, justisminister og tidligere etterretningssjef har vendt sin tidligere leder ryggen på grunn av voldsbruken mot demonstrantene.

De har deretter gitt sin støtte til de regimekritiske demonstrantene i landet.

Ifølge USAs utenriksminister Hillary Clinton har også Libyas oljeminister Choukri Ghanem forlatt regjeringa og reist til nabolandet Tunisia. Dette har imidlertid Gaddafis regime avvist.

2300 bombeangrep i Libya

Opprøret i Libya starta i Benghazi i midten av februar, og har siden spredt seg til flere byer i landet.

I mars beslutta FNs sikkerhetsråd å gi grønt lys for bombing av Gaddafis styrker for å beskytte sivilbefolkninga. Siden har NATO gjennomført over 2300 bombeangrep i Libya.

Over 750 personer har flykta fra krigen, storparten av dem har tatt seg inn i nabolandene.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt