Libya vil straffe Gaddafis drapsmenn

Den som drepte Libyas tidligere diktator Muammar al-Gaddafi, må stilles for retten, opplyser de nye makthaverene i landet.

Gaddafi

Muammar Gaddafis drapsmenn skal for retten, sier Libyas nye ledere torsdag.

Foto: NRK

Abdel Hafiz Ghoga

Abdel Hafiz Ghoga, talsmann for Overgangsrådet i Libya.

Foto: GIANLUIGI GUERCIA / Afp

Libyas nye ledere sier de vil reise tiltale mot dem som drepte eksdiktator Muammar Gaddafi, skriver nyhetsbyrået Al Arabiya.

– Uansett hvem det er som drepte Gaddafi skal vi sørge for at vedkommende blir dømt og får en rettferdig rettergang, sier Abdel Hafiz Ghoga i Det nasjonale overgangsrådet i Libya (NTC).

– Drept av enkeltperson

Mange land har kritisert Libya for måten Muammar Gaddafi ble tatt av dage på. Overgangsrådet satte ned en kommisjon som skal etterforske drapet, etter internasjonalt press.

Ifølge Ghoga har denne etterforskningen allerede blitt satt igang.

– Jeg er sikker på at denne handlingen ble gjennomført av en enkeltperson, og ikke representanter for opprørshæren, sier han ifølge AFP.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Gaddafi

Amatørvideoer viser at Gaddafi ble grovt mishandlet før han ble tatt av dage.

Uvisst hvordan han døde

Gaddafi ble drept av skudd mot mage og hode da han ble tatt i hjembyen sin Sirte forrige uke. Før Gaddafi ble begravet, ble liket obdusert. Det er fortsatt uklarheter rundt drapet.

Kritikken haglet mot Libya etter det lakk ut bilder og video som viste at Gaddafi ble svært mishandlet da han fremdeles var levende, og fikk brutal behandling av overgangssoldatene.

Etter at eksdiktatoren ble drept, kom det ut bilder av liket hans som ble trampet på, og slept i gatene.

Omstendighetene rundt hans død er fortsatt uviss, men mye tyder på at Gaddafi ble lynsjet av soldater. Dette var i strid med Overgangsrådets ønske om å stille Gaddafi for retten.

Avslutter militæroperasjon i Libya

FNs sikkerhetsråd har i kveld vedtatt å avslutte den militære operasjonen i Libya, fra og med 31. oktober.

Beslutningen ble enstemmig vedtatt av de 15 landene som sitter i rådet.

Mandatet har gitt NATO rett til å opprettholde en flyforbudssone over Libya, samt bruke «alle midler» for å beskytte sivilbefolkningen i landet. Det sju måneder lange mandatet utløper nøyaktig klokka 23.59 lokal tid, 31. oktober.

SISTE NYTT

Siste nytt